logo F1zpravy.czF1online.sk

Adrian Newey se oficiálně stal novou posilou a akcionářem Aston Martinu!

Adrian Newey
© X/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 9. 2024

Očekávané se stává skutečností. Adrian Newey se oficiálně zavázal Aston Martinu. Po jeho květnovém odchodu z Red Bullu se končí kolotoč spekulací a po působení v týmech Leyton House, Williams, McLaren a Red Bull bude jeho další zastávkou Aston Martin. Tým to oficiálně oznámil na velkolepé tiskové konferenci v továrně stáje.

Nečekanou novinkou je skutečnost, že Newey se nejen připojí k technickému týmu Aston Martinu, ale stane se také akcionářem stáje ze Silverstone! Na úterní tiskové konferenci za přítomnosti partnerů i samotného Neweyho to oznámil osobně Lawrence Stroll. Ten Adriana označil za nového “výkonného technického partnera” a “akcionáře”.

Je to vyvrcholení dlouhých spekulací. V posledních týdnech však začalo být pořád více zřejmé, jaká bude Neweyho budoucnost. Adrian označil možnost připojit se k akcionářům stáje za „příležitost, kterou mu nikdo nikdy nenabídl“. Zní to poněkud ironicky vzhledem k nedávným spekulacím kolem Christiana Hornera. Ten prý měl také ambice připojit se ke struktuře vlastníků Red Bullu, podobně jako se to v Mercedesu podařilo Totu Wolffovi.

Nuže, Newey tuto příležitost dostal. Kromě štědrého platu – podle mediálních spekulací kolem 30 milionů liber ročně – se stane i akcionářem stáje ze Silverstone, což je za současného stavu velká věc. Adrian se podle slov Lawrence Strolla stane „výkonným technickým partnerem“, takže doplní budoucího hlavního technického ředitele Enrica Cardileho a technického ředitele (a svého bývalého podřízeného v Red Bullu) Dana Fallowse.

„Jsem nadšený, že přicházím do Aston Martinu,“ prohlásil Newey. „Nesmírně mě inspirovala a ohromila vášeň a odhodlání Lawrence ve všem, na čem pracuje. Je odhodlán vytvořit tým světových šampionů. Je jediným většinovým vlastníkem týmu, který se aktivně angažuje po sportovní stránce. Odrazilo se to i při budování tohoto nového AMR Technology Campus a větrného tunelu v Silverstonu. Nejenže jsou tato zařízení nejmodernější, ale také nabízejí skvělé prostředí pro práci.“

„Spolu se skvělými partnery, jako jsou Honda a Aramco, mají všechny klíčové části infrastruktury potřebné k tomu, aby se Aston Martin stal mistrovským týmem. Těším se, že můžu pomoci při dosažení tohoto cíle,“ dodal Newey.

Související zprávy

Diskuze