logo F1zpravy.czF1online.sk

Vasseur: Newey? Měli jsme odlišné představy

Frédéric Vasseur
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 9. 2024

I když spojení Ferrari a Adriana Neweyho se zdálo být po jeho odchodu z Red Bullu zcela samozřejmé, pravděpodobně už jen hodiny nás dělí od potvrzení geniálního inženýra v Aston Martinu. Jednání mezi Neweyem a Scuderií proběhla, ale nevedla k dohodě. Proč? Podle šéfa Ferrari Frédérica Vasseura se lišily představy jednotlivých stran u jednacího stolu.

Můžeme si jen domýšlet, jaké konkrétní skutečnosti stojí za nejnovějšími vyjádřeními šéfa Ferrari. V tuto chvíli se však zdá, že Adrianův přestup do Aston Martinu je pouhou formalitou. Nejúspěšnější inženýr všech dob neposílí technické oddělení v Maranellu, které v posledních týdnech utrpělo nejednu ztrátu.

Po odchodu Enrica Cardileho, který rovněž posílí Aston Martin, to vypadalo, že Ferrari potřebuje Neweyho. Stáj z Maranella nakonec začátkem září oznámila nové složení technického oddělení, kde však došlo v podstatě jen k jedné změně – Cardileho nahradila na jeho postu posila z Mercedesu, Loic Serra.

„Newey? Ano, diskuse proběhly,“ přikývl Frédéric Vasseur v rozhovoru pro francouzský L’Equipe. „Jeho představy však byly pravděpodobně odlišné od toho, co jsem pro něj měl připravené.“

„Možná se nám jednoho dne podaří najít společnou řeč. Jak jsem však řekl, jednotlivec nezmění výsledek celého týmu. Skupina je vždy silnější než jednotlivec,“ zopakoval francouzský manažer okřídlenou formulku světa F1.

Aston Martin se pořádně vyzbrojil a Ferrari bude pokračovat ve své cestě bez Neweyho i Cardileho. Ze současného pohledu se nezdá, že by náborový proces Freda Vasseura sklidil velké úspěchy. Do svého „nového“ týmu přivedl Serru a Jéromea d’Ambrosia z Mercedesu, ale opačným směrem odešli Simone Resta a Enrico Sampo. Vasseur přišel i o Cardileho jako svého technického ředitele.

„S Enricem mám dobrý vztah a osobně mi chybí,“ přiznal Vasseur. Ten se však už těší na příchod svého krajana, který by měl spolu s d’Ambrosiem nastoupit do práce 1. října tohoto roku.

„Loic je zkušený inženýr, který strávil dlouhá léta na nejvyšších pozicích, ba co víc, je to srdcem závodník. Bylo pro mě také důležité mít po svém boku někoho jako Jérôme se všemi jeho znalostmi. Ve světě motoristického sportu už působil jako jezdec, šéf týmu i generální ředitel,“ konstatoval Vasseur.

Související zprávy

Diskuze