logo F1zpravy.czF1online.sk

Häkkinen radí McLarenu, aby upřednostnil Norrise: Sám jsem takto přišel o titul

Lando Norris a Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 9. 2024

Mika „Nostradamus“ Häkkinen byl ve svých předpovědích za poslední rok a půl mimořádně přesný. Nejprve prorokoval vzestup svého bývalého týmu ze dna až na pódia a nemýlil se ani loni v prosinci na EisKing Tour v Bratislavě, když stáj z Wokingu označil za favorita sezóny 2024. Nyní dvojnásobný mistr světa nabízí McLarenu radu, kterou mluví za mnohé fanoušky britské stáje.

Měli by Zak Brown a Andrea Stella upřednostnit Landa Norrise s cílem zaútočit na jezdecký titul? Podle nejednoho názoru mělo americko-italské duo udělat tento krok už dávno. I v Itálii se však ukázalo, že McLaren nemá týmovou jedničku a tým na toto rozhodnutí doplatil. Dokonce by se dalo říct, že kluci v papájovém byli za hlupáky.

Chování vedení stáje vedlo mnohé ke spekulacím, že Piastri – poučený zkušenostmi svého manažera Marka Webbera – má ve smlouvě speciální klauzuli, podle které ho nesmí McLaren „degradovat“ do pozice týmové dvojky. Taková klauzule, je-li skutečná, však může týmu pořádně uškodit v boji o jezdecký titul.

„Je to velmi těžká otázka, protože ve hře je řada faktorů. Když se chladně podíváte na čísla, musí to být jasné: rychlejší jezdec dostane všechny zásluhy a druhý pilot dělá, co se mu řekne,“ řekl Mika Häkkinen o týmové režii.

„Oba jezdci mají šanci vyhrát závod. Pokud se jim to však nepovede, je třeba hodit na stůl hromadu papírů a prohlásit, že takto to dál nejde!“ prohlásil mistr světa z let 1998 a 1999.

Svému bývalému týmu doporučuje chladný pragmatismus. Možná už není za pět minut dvanáct, možná je dokonce pět minut po dvanácté, ale lépe pozdě než nikdy. McLaren podle Häkkinena musí učinit jednoznačné rozhodnutí. „Italský závod mnohé změnil. Já bych na jejich místě okamžitě upřednostnil Norrise. V tomto okamžiku je to naprosto logické. V minulosti to nebylo tradiční součástí politiky McLarenu, ale tým musí dospět ke konsenzu,“ prohlásil Häkkinen.

Vychází přitom i ze své vlastní zkušenosti. V roce 2000 totiž prohrál boj o titul s Michaelem Schumacherem a sám během sezóny ztratil několik bodů, které si nakonec odnesl jeho týmový kolega David Coulthard. Ron Dennis neměl týmovou režii v oblibě, ne že by byl tak sportovní, ale rád ve svém týmu povzbuzoval tvůrčí napětí a soutěživost. Kromě toho nechtěl, aby jeden jezdec přerostl celý tým. V roce 2000, ale hlavně v roce 2007, však zjistil, že někdy to není nejrozumnější řešení.

„Vyhrál jsem první titul, pak druhý a spanilá jízda pokračovala. V roce 2000 jsme šli opět na titul a já jsem ve vysílačce i v garáži několikrát řekl, ať přikážou Davidovi, aby mě pustil dopředu. Nedávalo mi to žádný smysl. Měl jsem šanci na titul a tenhle kluk mě zpomaloval,“ vzpomíná Häkkinen.

„Určitě mě to připravilo o titul. Bylo to vyčerpávající. Samozřejmě, chápal jsem Davidův postoj, i on měl šanci na titul, ale… no tak! Znovu a znovu se ukazovalo, že ten chlap byl o tři nebo čtyři desetiny pomalejší v kvalifikaci. Řekl jsem jim, že když mě na startu předjede, neberte mi body v boji o titul. Politika McLarenu však byla odlišná,“ dodal Mika.

Související zprávy

Diskuze