logo F1zpravy.czF1online.sk

Newey má vydělat až 35 milionů ročně. Stroll: S Adrianem komunikuji už celé roky

Lawrence Stroll
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 9. 2024

Dnes už je jakýmsi veřejným tajemstvím, že se brzy dočkáme oficiálního oznámení příchodu Adriana Neweyho do Aston Martinu. Svět Formule 1 to dost zaskočilo, ale překvapený rozhodně není majitel stáje Lawrence Stroll, který konstatuje, že se zkušeným konstruktérem komunikuje už velmi dlouho.

A je rozhodnuto. Začalo odpočítávání do chvíle, kdy se přímo z úst majitele Aston Martinu Lawrence Strolla dozvíme, že se mu podařil úlovek století. Není to Ferrari, Mercedes ani McLaren, kdo získal Adriana Neweyho, ale britský tým s velkými plány a ještě větší peněženkou.

Lawrence Strolla v úterý vyzpovídal magazín Bloomberg. „S Adrianem nekomunikuji měsíce, ale ve skutečnosti už celé roky,“ prozradil kanadský miliardář. „Vzhledem k výsledkům je Adrian jasně nejtalentovanější osobností s největším nadáním ve Formuli 1. Kdyby se Adrian k nám připojil, byl bych velmi nadšený. Myslím si, že stejné pocity by měla i každá jiná stáj.“

Jiná stáj však takový pocit nezažije. Martin Brundle si ze Strolla vystřelil na svém nizozemském grid walku, když se zastavil u majitele Aston Martinu a zeptal se ho: „Tak, kdy u tebe nastupuje Adrian Newey?“ Stroll se tehdy ještě musel ohradit: „Já jsem neřekl, že Adrian Newey u mě nastupuje.“

Mluvčí Aston Martinu také nic nechtěl potvrdit a i v posledních dnech konstatoval v podstatě totéž, co v posledních měsících. „Adrian je spojován s mnoha týmy a byl by přínosem pro každou stáj, ale my nemáme nic, co bychom mohli oznámit.“

Britská stáj zejména poslední část věty opakuje v každém prohlášení pro média. Nepopírá, že Newey se stane jejím konzultantem, jen konstatuje, že ještě nic nemůže oznámit. Podle některých zdrojů má totiž do 6. září účinnou dohodu s Red Bullem, že dříve neoznámí své další kroky.

Aston Martin však svolal tiskovou konferenci na úterý, takže je vysoce pravděpodobné, že za dva dny budeme mít všechno černé na bílém. Zahraniční portály se už nyní předhánějí v tom, kdo přinese více informací o jeho nové smlouvě.

Britská BBC v sobotu vydala článek o tom, že Adrian Newey si v Aston Martinu může spolu s bonusy vydělat až 35 milionů eur ročně. S Aston Martinem měl podepsat pětiletý kontrakt, který tím pádem vyprší až na konci sezóny 2029, před plánovaným příchodem dalších nových pravidel.

Jak si to Aston Martin může dovolit?

Adrian Newey se tímto krokem stane nejlépe placeným zaměstnancem Aston Martinu, a tím pádem jeho gigantická odměna nebude mít žádný vliv na rozpočtový strop stáje. Nebo přesněji řečeno, téměř žádný. Podle současných pravidel totiž do rozpočtového stropu nejsou zahrnuty mzdy pouze tří nejlépe placených inženýrů. Pokud Newey přibude, někdo z této trojice bude muset vypadnout.

Bývalý konstruktér Red Bullu není jediné zvučné jméno, které se přidalo ke Strollovu velkolepému plánu, který je založen na „mé vizi, mých obchodních dovednostech a mé peněžence“. Z této peněženky ochotně rozdává miliony dolarů s jasným heslem: Úspěch za každou cenu.

A tak v Aston Martinu budou s Neweyem pracovat také aerodynamik Dan Fallows, Eric Blandin či šéf vývoje Luca Furbatto. Novým generálním ředitelem se stal otec mimořádně úspěšných pohonných jednotek Mercedesu Andy Cowell. Na lukrativní nabídku Aston Martinu nedávno přistoupil také bývalý technický ředitel Ferrari Enrico Cardile.

Neměli bychom také zapomínat na to, že Newey s sebou zřejmě přivede další zkušené inženýry. Když se spekulovalo o jeho jednáních s Ferrari, psalo se také o tom, že vedení italské stáje se zdráhalo přijmout dalších 20 jeho kolegů, se kterými chtěl pracovat na budoucích autech Scuderie.

Mohl by si tedy Aston Martin něco takového dovolit vedle dalších 400 svých zaměstnanců? Německý magazín Auto Motor und Sport přichází s jedním vysvětlením. „Soupeři se zamýšlejí nad tím, jak se dá do 160 milionů dolarů vtěsnat tolik dobře placených odborníků. Už se objevují spekulace, že Aston Martin odměňuje některé své dobře placené zaměstnance podíly ve společnosti, čímž ušetří část jejich mzdy. Tento nepeněžní benefit by momentálně nebyl zahrnut do stropu,“ podotýká zmíněný zdroj.

Zaměstnanci by s takovým postupem museli souhlasit, ale vzhledem k tomu, že hodnota akcií by měla stále stoupat, s tím zřejmě nemají velký problém.

Související zprávy

Diskuze