logo F1zpravy.czF1online.sk

Marko je na své mistry světa pyšný, chtěl však získat ještě dvě velká jména

Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala6. 9. 2024

Helmut Marko, jako otec jezdecké akademie Red Bullu, se zasloužil o to, že se ve Formuli 1 stali z dvou mladíků vícenásobní mistři světa. Kromě toho vychoval nespočet dalších talentů, které ochotně přicházely do nejlepší akademie v F1. Existují však i piloti, které se Red Bullu nepodařilo získat, přestože o ně měl velký zájem.

V prvních letech se Red Bull spoléhal na zkušenosti. V sezóně 2008 do monopostu posadili Davida Coultharda a Marka Webbera, ale v té době už vedení týmu muselo počítat s tím, že DC ukončí kariéru. V Milton Keynes proto rozhodili sítě a pokusili se ulovit dokonce mistra světa.

„Stalo se to ještě předtím, než jsme začali vyhrávat,“ vzpomíná na posledních 20 let Red Bullu v podcastu Inside Line F1 Helmut Marko. Rakušan dostal za úkol jmenovat jezdce, které v Red Bullu velmi chtěli mít, ale nakonec se něco pokazilo. „Nevím, který to byl přesně rok, ale mohlo to být kolem roku 2008, kdy jsme jednali s Alonsem. On nás ale asi nebral vážně, tak z toho nic nevzešlo.“

Po letech si v Red Bullu určitě nemusí tlouct hlavu o zeď, že se jim nepodařilo Alonsa přesvědčit, ale Španěla to mrzet může. Už v roce 2009 by útočil na titul a je pravděpodobné, že by dokázal vyhrát ročníky 2010 až 2013.

Odpověď se už nikdy nedozvíme, stejně jako to, co by se ve Formuli 1 stalo, kdyby Red Bullu vyšel nedávný pokus o získání mladého talentu. „Měli jsme vážná jednání a pro Landa Norrise jsme měli připravený kontrakt, aby v té době [v roce 2019] jezdil v AlphaTauri nebo Toro Rosso.“

Helmutovi Markovi se však nepodařilo obejít McLaren a vyfouknout jim jezdce, podobně jako se to stalo například v Piastriho případě, kdy ukončil spolupráci s Alpinem. „Bohužel přišli na to, že má dva kontrakty, a v jednom z nich byla klauzule, která znemožnila tuto spolupráci s Landem Norrisem,“ povzdechl si jednaosmdesátiletý rodák z Grazu.

„Pokud však jde o to ostatní, tak jak jsem už řekl, my jsme na naše dva mistry světa pyšní,“ ujistil nakonec.

Související zprávy

Diskuze