logo F1zpravy.czF1online.sk

Podle Eddieho Jordana dělá Mercedes chybu: Antonelli na to není připraven

Andrea Kimi Antonelli
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala5. 9. 2024

Toto Wolff se rozhodl udělat odvážný krok a napodobit Rona Dennise, který v sezóně 2007 posadil do špičkového týmu úplného nováčka. O Andreu Kimim Antonellim však padok není ani zdaleka tak přesvědčený, jako byl kdysi o Lewisu Hamiltonovi. Eddie Jordan trvá na tom, že pro mladého Itala je příliš brzy.

Pokud se Antonellimu podaří napodobit skvělý start Lewise Hamiltona, na začátku příštího roku se může reálně stát nejmladším vítězem velké ceny a vyfouknout tento rekord Maxi Verstappenovi. Věří však někdo, že dokáže vyhrát některý z prvních tří víkendů, a to dříve, než dosáhne věku 18 let a 228 dní?

Eddie Jordan by si na to rozhodně nevsadil. Netají se tím, že podle něj Wolff dělá chybu, když Antonelliho vystavuje takovému tlaku. „Ve Formuli 2 v této chvíli není dostatečně dobrý, aby mě přesvědčil, že je připraven začít vyhrávat velké ceny nebo zvládnout tlak v Mercedesu.“

Tlak přitom bude obrovský. Pokud si Mercedes udrží svou konkurenceschopnost a podaří se mu minimalizovat výkyvy formy, bude chtít už v nadcházející sezóně bojovat o konstruktérský titul. Pomůže mu však Antonelli, pokud bude končit v bariérách?

Jeho premiéra minulý týden v monopostu F1 neskončila příliš slavně. „Vždycky jsem říkal, že podle mě by tlak spojený s Mercedesem byl pro Kimiho příliš velký na jeho debut a první jízdu. Dopadlo to, jak to dopadlo. Roztočil se a na autě způsobil značné škody. Věřím, že se pro Kimiho najde místo, ale ne v Mercedesu — to je můj argument,“ říká v podcastu Formula For Success.

Toto Wolff si však Antonelliho jízdu pochvaloval. Mladý Ital byl skutečně v některých zatáčkách nejrychlejší ze všech; i když své poslední kolo odjel během prvních deseti minut tréninku, nikdo z celého startovního pole se mu v těchto zatáčkách nedokázal vyrovnat ani po zbytek jízd. Neobstojí tedy argument, že Antonelli vypadal rychlý jen proto, že se ostatní v úvodu tréninku teprve rozehřívali.

Eddie Jordan však toto nepovažuje za relevantní argument ve prospěch Antonelliho. „Je mi jedno, jak je rychlý. Měli ho umístit někam, kde by měl rok na to, aby se učil. Takto by se měl propracovat nahoru. To je můj názor.“

Podle bývalého šéfa týmu se měl Toto Wolff inspirovat Red Bullem, který mu před lety vyfoukl Maxe Verstappena. Prý měl postupovat stejně jako tenkrát Milton Keynes: Dopřát mladíkovi čas, aby se „vybouřil“ a naučil se jezdit bez zbytečných nehod.

„Přesně to se mělo stát,“ říká Jordan. „Max byl v Toro Rosso. Kimi Antonelli měl být ve Williamsu, tam ho měl Toto posadit. Říkám to už věky.“

„Vzpomínáte si, co zvykl říkat Bernie Ecclestone, když jste sháněli peníze nebo něco, co jste chtěli? Říkal: Zasluž si to. Nic víc k tomu nedodal: Zasluž si právo o to požádat,“ vzpomněl si na dobu, kdy Ecclestone šéfoval Brabhamu a inženýři chtěli investovat do monopostu.

Podle Jordana by Antonelli neměl dostat všechno na zlatém podnosu. Koneckonců to nedostal ani George Russell, který se celé tři sezóny učil ve Williamsu. „V tuto chvíli nevidím nic, čím by si to Antonelli zasloužil, ještě ne. Nemám v něj plnou důvěru. Mrzí mě to.“

Související zprávy

Diskuze