logo F1zpravy.czF1online.sk

Brown si dobírá Red Bull: Vsadím se, že by bylo fajn mít v týmu Neweyho

Adrian Newey
© Filip Škripko
Milan Kubala
Milan Kubala5. 9. 2024

Od odchodu Adriana Neweyho výkonnost Red Bullu klesá. Vedení červených býků ujišťuje, že to spolu nesouvisí, ale určitá souvislost by se tam přece jen dala najít. I Zak Brown si jemně utahuje ze svých soupeřů a připomíná, že kdyby stále měli na palubě Neweyho, mohlo by to vypadat jinak.

Christian Horner v posledních dnech naznačoval, že problémy s monopostem se začaly objevovat už loni v Austinu. Jak potvrdily experimenty Maxe Verstappena ze Zandvoortu, když nasadil balíček kolem podlahy ze začátku sezóny, i kolem Bahrajnu měl už Red Bull RB20 určité problémy, ale Adrian Newey odešel až později.

Jeho odchod tedy nemusí souviset s tímto poklesem výkonnosti, ale spíše s něčím jiným. K chybě ve vývoji mohlo dojít už za jeho „vlády“, ale otázka zní, kdo ji odstraní? Kdyby Newey stále pracoval v Red Bullu, technické oddělení by mělo o jeden supermozek více, který by měl potenciál tyto problémy vyřešit.

Teď ho však nemá, a Zak Brown to Red Bullu ochotně připomíná: „V konečném důsledku nevím, co se tam vlastně děje. Vsadím se ale, že by bylo fajn mít ho ve své zasedačce, zatímco by zkoumal, jak vylepšit tento monopost,“ dobíral si červené býky v rozhovoru pro Sky Sports.

Zároveň připomněl, že Newey není jediný, kdo se rozhodl opustit Milton Keynes. „Jonathan Wheatley je stále tam, ale i on se už chystá odejít. Rob Marshall se zase připojil k nám,“ připomněl šéf McLarenu. „To jsou tři z nejzkušenějších lidí v Red Bullu, a jejich přínosy jsou obrovské. Není možné, aby to nebyla ztráta.“

Brown je přesvědčen, že atmosféra v Red Bullu je na bodě mrazu. „Všichni máme i špatné pitstopy, ale zdá se, že teď je tam všechno o něco více destabilizované než v poslední době.“

V průběhu příštích dní budeme všichni netrpělivě čekat na oficiální potvrzení dalších kroků Adriana Neweyho. S Red Bullem měl dohodu, že dříve než v září nic neoznámí, a tak nyní by měl zapadnout na své místo i největší kousek inženýrské skládačky.

Nico Rosberg si pro změnu začal utahovat ze Zaka Browna; prý se doslechl, že Newey nechce jít do McLarenu, a tak Brownovi přestal zvedat telefon. „Vždy odpovídá na mé telefonáty,“ ohradil se s úsměvem Brown vůči Rosbergovu škádlení. „Jsme dobří přátelé, ale jak jsem řekl, já jsem velmi spokojený s naším závodním týmem.“

Související zprávy

Diskuze