logo F1zpravy.czF1online.sk

Alonso: Ani Newey nenapraví naše problémy. Jeden na to nestačí

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 9. 2024

Kdyby probíhalo hlasování o největší zklamání letošní sezóny, Aston Martin by musel patřit k největším favoritům. Stáj ze Silverstone začala skvěle minulou sezónu a ani v úvodu té letošní na tom nebyla nejhůř, ale přišel postupný propad a Fernando Alonso v současnosti jen s obtížemi poráží Haasy či Williamsy. Podle jeho slov čeká inženýry hodně práce.

Když Lawrence Stroll viděl propad svého týmu, spustil další ze svých masivních náborových programů. Možná si vzpomenete, jak se v roce 2021 mluvilo o důležitých podpisech předních inženýrů top týmů jako Dan Fallows, Eric Blandin nebo Luca Furbatto? Tito v současnosti vedou technické oddělení, ale Strolla neuspokojili.

Kanadský miliardář nikoho z nich nevyhodil, ale v roce 2024 opět chodil po paddocku s velkou šekovou knížkou. Martina Whitmarshe už brzy nahradí ve funkci generálního ředitele skupiny Andy Cowell, pozici hlavního technického ředitele obsadí Enrico Cardile a prý je to už jen otázka dnů, kdy Aston Martin oznámí příchod Adriana Neweyho. Bude nás velmi zajímat, jak se tolik kohoutů podělí o jedno smetiště.

Pilot týmu Fernando Alonso ale připomíná, že na aktuální problémy stáje ze Silverstone nestačí jeden člověk. „Nemyslím si, že je na jednom člověku, aby to napravil,“ prohlásil španělský matador. „Je to spíše o tom, co momentálně máme a co produkujeme. Potřebujeme pochopit, co nás posune správným směrem a jaké kroky jsou špatné. Tak se lépe připravíme na rok 2025.“

„Myslím si, že stále máme čas na reakci. Je začátek září a McLaren se za čtyři měsíce posunul z posledního místa na pódium. I Mercedes byl na začátku sezóny na naší úrovni a už letos třikrát vyhráli. Jsou to hmatatelné příklady. Nejsem tedy fanouškem výmluv,“ dodal Alonso.

Ten už řekl, že cílem Aston Martinu před závěrečnou třetinou sezóny je testovat a připravit se na rok 2025. Ještě větší plány má tým na rok 2026. Svět Formule 1 se rychle mění a sezóna 2026 je obrovskou příležitostí pro všechny.

„Musíme si uvědomit, že rok 2026 je velká meta. Zároveň však jako tým nemůžeme akceptovat, že nejsme součástí boje čtyř nejlepších týmů. Jsou daleko před námi. My jsme v současnosti za Williamsem, Haasem a VCARB-em. Myslím si, že potřebujeme trochu pozvednout laťku a zlepšit se,“ vzkázal dvojnásobný mistr světa.

Související zprávy

Diskuze