logo F1zpravy.czF1online.sk

Bože, vyhrávat z pole position je strašná nuda, povzdechl si Hamilton

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 8. 2024

Dominanci Mercedesu máme stále mnozí v čerstvé paměti. Většina z nás viděla nespočetná vítězství Lewise Hamiltona po startu z pole position a jednoznačném průběhu závodu. On a jeho šéf Toto Wolff se však prakticky po každém takovém víkendu tvářili, že si výhru tvrdě vydřeli proti mocným soupeřům a pokaždé se pořádně nadřeli. Inu, Lewis Hamilton dnes tvrdí, že to byla nuda.

Stejně jako tato vítězství si mnozí z nás pamatují vyjádření Lewise Hamiltona z dob jeho působení v McLarenu či během první sezóny s Mercedesem. Právě v roce 2013 pronesl slavný výrok, že „dominance Sebastiana Vettela může nudit fanoušky F1“. On se však v letech 2014 až 2020 rozhodně nenudil. Nebo ano?

V rozhovoru pro podcast Performance People totiž řekl něco, čím v podstatě snížil hodnotu vlastních úspěchů. „Ó Bože, je to strašná nuda,“ prohlásil Hamilton o vítězství po startu z pole position, a vůbec to nemyslel ironicky. „Upřímně, startovat z pole position a vést po celý závod je opravdu nudné v porovnání se startem ze zadních pozic, když se musíte probojovat přes celé pole a závodit.“

„Důvod je, že něco takového vlastně není závodění. Je to jako na testech. V podstatě bojujete s časovými rozestupy. Musíte se však vnitřně přesvědčit, že bojujete s autem před vámi nebo něco podobného. Musíte se za něčím honit,“ vysvětlil Hamilton své pocity během let dominance.

Alespoň tedy ví, jak se tehdy cítili fanoušci Formule 1. Lewis ví, co chceme vidět. V podstatě sám přiznal, že největší zábava je bojovat se soupeři na trati. Nás to baví nejvíc a podle jeho slov to baví nejvíc i Hamiltona.

„Je něco úplně jiného, když máte před sebou auto nebo auta a jste na trati jako Austin nebo Silverstone, kde se dá předjíždět. Můžete hledat alternativní stopy, pracovat s pneumatikami, větrem a dalšími faktory. Nejlepší je, když vás to nakonec přivede do souboje s některým jezdcem. To je pro pilota ten nejhodnotnější zážitek,“ prohlásil Hamilton.

Ten zhodnotil situaci ve Formuli 1 přesně tak, jak ji vidíme my všichni. I my bychom nejraději viděli souboj více týmů a letos se nám to po dlouhém čekání splnilo. Čtyři týmy bojující o vítězství, neustále se měnící složení na pódiu a nepředvídatelnost jsou přesně to, co od Formule 1 chceme. S tímto závěrem souhlasí i sedminásobný šampion.

„V motokárách závodíte kolo na kolo. Ve Formuli 1 do toho však zasahují změny předpisů, jeden tým se dostane dopředu a ostatní jej dobíhají. Samozřejmě, že v tu chvíli (v roce 2014, pozn. red.) jsem si to užíval, stál jsem na pole position, bojoval jsem o titul a nemohl jsem uvěřit, že mé rozhodnutí přestoupit do Mercedesu se opravdu vyplatilo,“ vzpomíná Hamilton.

„Surfoval jsem na této krásné vlně. Když se ale ohlédnu zpět, byla to ta nejvyrovnanější sezóna? Bojoval jsem se svým týmovým kolegou a nebylo snadné ho porazit, ale obecně byste raději soupeřili s více týmy, neboť o tom by měl být tento sport. Většinou se to však nepodaří. Samozřejmě to neznamená, že za to nejsem vděčný,“ dodal Lewis.

Související zprávy

Diskuze