logo F1zpravy.czF1online.sk

Briatore otevřel jednání s Neweym: Kdo to je? Na mě je příliš levný, žertuje

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 8. 2024

Časopis Autosprint tvrdí, že Adrian Newey se již dohodl s Aston Martinem, BBC a její reportér Andrew Benson však říkají, že ještě není hotovo a legendární inženýr nadále vyhodnocuje své možnosti. Do závodu o jeho služby se prý připojil i tým Alpine s megalomanským Flaviem Briatorem.

I když to nedává velký smysl, podle zpráv médií jsou Ferrari a McLaren mimo hru. První jmenovaný prý s Neweym nedokázal najít společnou řeč, a ten druhý nemá zájem, protože jeho technické oddělení nepotřebuje další posily. I když je to těžko uvěřitelné, média momentálně nepočítají s Ferrari jako jednou z možností.

Na stole jsou tedy Aston Martin, Williams a údajně i Alpine. Když Flavio Briatore nastoupil na post „superporadce“ Renaultu, začaly velké ohňostroje a lidé se stali hlavním předmětem jeho zájmu. Po jmenování Olivera Oakese novým šéfem se prý rozhlíží i po posilách na technické oddělení.

„Kdo to je? Na mě je příliš levný,“ smál se Briatore v rozhovoru pro F1.com na otázku ohledně Adriana Neweyho. „Jako vždy ale platí, že jste na trhu, jste součástí byznysu a bavíte se s lidmi. Alpine byl zahnán do kouta a nikdo už o nás nemluví. Víte, co tím myslím?“

„Teď jsme zpátky, máme peníze, máme podporu prezidenta, máme za sebou velkou skupinu a když se má něco stát, je dobrá šance, že to dokážeme. Je to jednoduché,“ řekl italský podnikatel.

Je zřejmé, že tato slova nemají úplně blízko k realitě, ale velmi dobře vystihují Flaviovu osobnost. Tento muž prostě dokáže všechno a běda každému, kdo se mu postaví do cesty. Zavírání vlastního motorového oddělení a snižování nákladů však jaksi nekoresponduje se snahou získat nejdražšího inženýra ve Formuli 1.

„Kulturu si nekoupíte,“ říká Briatore. „Vítěznou kulturu si nedokážete koupit. Dokážete si koupit všechno ostatní, ale ne kulturu. Máme tu spoustu lidí, kteří jen nakupují, nakupují a nakupují, ale výsledek jaksi nekoresponduje s počtem nákupů.“

Na přímou otázku, zda je podpis smlouvy s Neweym možný, odpověděl: „V životě je možné všechno.“

Jeho slova potvrdil i reportér britské BBC Andrew Benson, který ve své tradiční rubrice odpovídal na otázky fanoušků. Jeden se ho zeptal i na situaci kolem Neweyho. „Toto je jedno z nejzajímavějších témat v F1 a zároveň jedno z nejvíce nejistých,“ začal svou odpověď britský novinář.

„Když Newey oznámil svůj odchod z Red Bullu, v závodu se objevilo několik týmů, ale ty postupně odpadávaly. Nejprve začalo být jasné, že nepůjde do Ferrari. Potom šéf McLarenu Zak Brown řekl, že oni ho nevezmou. Aston Martin mu dal nabídku, o které Newey uvažuje. Williams, kde Newey dosáhl prvních velkých úspěchů v letech 1991 až 1996, také projevil zájem. Teď vstoupil do závodu Alpine,“ řekl Benson.

Je to zajímavé tvrzení a působí jako další zákulisní hra s cílem zvýšit cenu. Podle Bensona však diskuse nebyly pouze povrchní. „Newey údajně vedl dost rozsáhlé rozhovory s výkonným poradcem týmu Alpine Flaviem Briatorem. Předpokládá se, že 65letý Newey stále vyhodnocuje své možnosti,“ dodal na závěr britský reportér, podle kterého ještě není rozhodnuto, kde Adrian nakonec zakotví.

Související zprávy

Diskuze