logo F1zpravy.czF1online.sk

Alonso cílí na dvojité body, ale nedoufá, že Sainze s Hamiltonem udrží za sebou

Fernando Alonso
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 8. 2024

Fernando Alonso ztratil v kvalifikaci na Velkou cenu Nizozemska jen pět setin sekundy na Charlese Leclerca. Piloti Aston Martinu odstartují do závodu ze sedmého a osmého místa, což je výsledek, ve který možná ani sami nedoufali. Navzdory dobré formě zelených monopostů si však španělský matador nemyslí, že souboj s Ferrari může vyhrát.

Nebudeme si lhát, Scuderia je v Nizozemsku v hrozné formě. Tým to před víkendem i avizoval, ale tak velkou ztrátu zřejmě ani Ferrari nečekalo. Naopak Aston Martin přicestoval do Zandvoortu s minimálními očekáváními. Fernando Alonso před víkendem avizoval, že cílem je sbírat devátá a desátá místa a využít zbytek sezóny k testování řešení pro sezónu 2025. Po sedmém místě v kvalifikaci tak nemohl být nespokojený.

„Jsem spokojený, protože jsem se v Q1 a Q2 trápil,“ řekl po sobotě Alonso pro F1 TV. „Nebyl jsem spokojený s autem. Bylo to jako loterie, v deváté a desáté zatáčce se mohl výsledek odvíjet od prostého poryvu větru.“

„Myslím si, že své nejlepší kolo jsem si nechal na Q3. Vítr se uklidnil a měl jsem štěstí. Přesně to v úplném závěru chcete. Jsem tedy spokojený se sedmým místem a pojďme zjistit, jestli si ho dokážeme udržet i v nedělním závodě,“ dodal Fernando.

Přesto tomu příliš nevěří. V kvalifikaci totiž porazil několik papírově silnějších aut a nemyslí si, že je dokáže udržet za sebou celých 72 kol. „Uvidíme, jestli je dokážeme udržet za sebou, ale obě naše auta startují na bodovaných pozicích a naším cílem bude udržet obě v nejlepší desítce,“ řekl o svých vyhlídkách před nedělí španělský matador.

„Za námi je jedno Ferrari a jeden Mercedes a pro nás je trochu nereálné doufat, že je porazíme. Když však dokážeme udržet Williams (Fernando v době rozhovoru netušil o diskvalifikaci Alexe Albona, pozn. red.) a Alpine za sebou, týmu to zajistí nějaké body. Přesně ty jsou naším cílem,“ řekl Alonso.

Spokojený byl po sobotě i Lance Stroll, který rovněž postoupil do Q3 a obsadil devátou příčku. Po diskvalifikaci Alexe Albona se však posunul do čtvrté řady po bok svého týmového kolegy. V pokvalifikačním rozhovoru se na Kanaďanově tváři objevil dokonce spokojený úsměv, což se při plnění mediálních povinností v jeho případě často nevidí.

„Měl jsem dobrou kvalifikaci, ale v Q3 jsem udělal pár chyb a nedokázal jsem to poskládat dohromady,“ řekl Stroll. „S větrem jsme se trápili celý víkend. V kvalifikaci potřebujete tlačit až na hranu a nevíte, co očekávat v další zatáčce. Určitě to bylo náročné, ale na této trati je to pokaždé velká zábava.“

Související zprávy

Diskuze