logo F1zpravy.czF1online.sk

Aston Martin využije podle Alonsa zbytek sezóny k testování.

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 8. 2024

Pokud bude sezóna Aston Martinu pokračovat v tomto duchu až do konce, koncoroční setkání s majitelem Lawrencem Strollem nebude vůbec příjemné. Stáj ze Silverstonu spadla z celkového druhého místa v úvodu letošního ročníku až do středu pole. Aston Martin nabral na čtveřici nejlepších týmů takovou ztrátu, že podle Fernanda Alonsa udělá nejlépe, když investuje snahu a zdroje do příštího roku.

V úvodu ročníku to nevypadalo úplně pesimisticky. Španělský matador zažil poměrně pozitivní start a několikrát dokonce porazil i piloty Mercedesu. Formule 1 ho bavila a výsledky nevypadaly nejhůř. Prodloužení smlouvy s Aston Martinem tak bylo jednoznačným rozhodnutím. Problém nastal po přesunu do Evropy. V Imole tým nasadil vylepšení a zažil katastrofální víkend. Z této rány se už nevzpamatoval.

V Maďarsku se inženýři pokusili o zvrácení negativního trendu nasazením změn předního křídla, podlahy a difuzéru, ale ztráta na nejlepší týmy byla nadále propastná. Alonso proto před startem podzimní části sezóny nevidí situaci růžově. „V každém závodě bojujeme o deváté a desáté místo,“ konstatoval španělský matador.

„Čtyři nejlepší týmy mají před námi každý víkend náskok 30 až 45 vteřin. Když se chceme dostat do nejlepší osmičky, potřebujeme, aby někdo před námi vypadl. Přitom ani zisk devátého a desátého místa není jednoduchý, vlastně ani to se nám v posledních několika závodech nepodařilo,“ řekl Alonso, který už myslí na příští sezónu.

„Myslím, že bodovat a dostat se do Q3 bude naším cílem každý víkend, ale to jsou jen výsledky. V zákulisí máme mnoho testovacích položek a spoustu nápadů, které chceme vyzkoušet v přípravě na příští sezónu,“ pokračoval španělský matador.

„To je moje největší motivace a největší naděje před zbývajícími deseti velkými cenami. Chceme odpovědi na mnohé otázky a chceme zakončit sezónu s jasnou představou. Nezáleží na tom, jestli budeme bodovat, ale příští rok musíme začít na správné cestě,“ dodal dvojnásobný šampion.

Související zprávy

Diskuze