logo F1zpravy.czF1online.sk

Do Ferrari nepůjde. Mercedes povýšil Petra Bonningtona

Lewis Hamilton a Peter Bonnington
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 8. 2024

Když Lewis Hamilton podepsal smlouvu s Ferrari, po opadnutí počáteční senzace se začalo říkat, kolik lidí si stáhne s sebou. Jeho inženýr Peter Bonnington byl samozřejmě první na seznamu vzhledem k jejich dlouholetému a blízkému vztahu. Angličan však svého kolegu nebude následovat do Maranella, protože se v Mercedesu dočkal povýšení.

Když nepůjde do Ferrari, měl by se stát závodním inženýrem Kimiho Antonelliho, zněla automatická premisa fanoušků. Inu, „Bono“ nepůjde do Ferrari a povede Antonelliho při jeho prvních krocích ve Formuli 1, ale vedení stáje mu zároveň svěřilo další důležitou roli a povýšilo ho do nově vzniklé pozice šéfa závodních inženýrů (neplést si s pozicí šéfa traťových inženýrů, kterou dlouhodobě zastává Andrew Shovlin).

„I když toto povýšení má okamžitou platnost, Bonnington bude doprovázet Hamiltona jako jeho inženýr do konce sezóny 2024 a postupně si osvojí novou roli,“ uvádí portál PlanetF1.com. „Vedle pozice šéfa závodních inženýrů bude i v roce 2025 pracovat jako inženýr jednoho z pilotů Mercedesu, protože se tým snaží využít jeho zkušeností.“

Připomínáme, že Bonnington není jen „jakýkoli“ inženýr, ale v paddocku si užívá pověst skvělého datového analytika a technicky velmi nadaného člověka. Kariéru začal ještě v roce 2006 pod vedením Shovlina, který působil jako inženýr pozdějšího mistra světa s týmem Brawn GP Jensona Buttona. Později se stal závodním inženýrem Michaela Schumachera a poté i Lewise Hamiltona, a už jen samotná spolupráce s takovými osobnostmi ho posouvá do neoficiální síně slávy motoristického sportu.

„Velmi podobnou dohodu uzavřel i Red Bull s Gianpierem Lambiasem, inženýrem Maxe Verstappena, který se v roce 2022 stal zároveň šéfem závodních inženýrů a nahradil v této pozici Guillauma ‚Rockyho‘ Rocquelina, přičemž pokračoval ve své práci pro nizozemského závodníka,“ uvedl PlanetF1.com.

I když se to předpokládalo a očekávalo, žádný exodus inženýrů z Mercedesu zatím nepřichází. Fred Vasseur získal do týmu mnohokrát skloňovaného Loica Serru, ale ten se dohodl s Ferrari ještě před podpisem Hamiltona. Stále je však ještě poměrně brzy, takže si počkejme, jaký bude konečný vliv Lewise na chod Ferrari.

Související zprávy

Diskuze