logo F1zpravy.czF1online.sk

Brown lituje, že „svému příteli Alonsovi“ neposkytl konkurenceschopné auto

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 8. 2024

Zak Brown sehrál v kariéře Fernanda Alonsa důležitou roli, ale rozhodně ne tak důležitou, jak by si přál. Když se americký byznysmen postavil do čela McLarenu, měl v týmu velkou zbraň v podobě dvojnásobného mistra světa. Ten však, jak už to bývá, byl opět ve špatném čase na špatném místě, což Browna i po letech mrzí.

Dnes je stáj z Wokingu postrachem a pravděpodobně disponuje nejrychlejším autem na startovním roštu. Přesně takto vypadala budoucnost v hlavě Fernanda Alonsa, když v roce 2015 přicházel do McLarenu. Zažil zde však čtyři neúspěšné roky a i když se s Brownem všemožně rozptylovali – Američan mu otevřel cestu na Indy 500 i do Daytony –, nemohli zakrýt skutečnost, že McLaren není ani trochu úspěšný.

Když dostal Brown od televize DAZN otázku, kdo je nejkomplexnější závodník na světě, odpověděl: „Pokud si ze samozřejmých důvodů odmyslím Landa Norrise a Oscara Piastriho, řekl bych, že Fernando Alonso je nejvýjimečnější talent. Stále s ním mám výjimečný vztah.“

Je mu tedy líto, že jejich krátká spolupráce byla neúspěšná. „Je škoda, že jsme mu nedokázali poskytnout lepší auto, když jezdil za náš tým. Sledovat ho během závodů je zážitek. Je velmi chytrý. Při pohledu na úroveň, na které jezdí i dnes a v tomto věku… Je zkrátka skvělý a považuji ho také za svého dobrého přítele,“ řekl s hrdostí Brown.

Když Zak mluví o schopnostech španělského matadora, tak nešetří superlativy. I přes postupující věk ukazuje Alonso nevídanou úroveň a právě tu kalifornský rodák vyzdvihl. „Dokázat něco takového určitě není jednoduché, ale vidíte to i v jiných sportech. Ukazují to však výhradně legendy,“ prohlásil Brown.

„Mají pracovní morálku jako nikdo jiný, dokáží se soustředit a nastavit si mysl. Fernando je v tomto směru neskutečný. Znám ho velmi dobře a kromě závodění ho nezajímá nic jiného. O některých starších jezdcích se říká, že kvůli dalším zájmům sjíždějí ze správné cesty a soustředí se na věci mimo svět motorsportu. Fernanda však zajímá jen závodění,“ prohlásil šéf McLarenu.

Související zprávy

Diskuze