logo F1zpravy.czF1online.sk

Občas se sám sebe ptám, jak dlouho ještě dokážu pokračovat, přiznává Hamilton

Lewis Hamilton
© Jiří Křenek/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 8. 2024

Lewis Hamilton bude ve Formuli 1 pokračovat i po čtyřicítce. I když si to v minulosti prý neuměl představit – o dvanáct let mladší Max Verstappen si to dnes také neumí představit –, v současnosti chce pokračovat co nejdéle a nechce odcházet s pocitem, že si mohl užít kariéru a jezdit dalších pár let. Nová smlouva s Ferrari je podepsána a nyní se sedminásobný šampion musí ujistit, že zůstane na vrcholu co nejdéle.

Lewis oslaví v lednu čtyřicítku a zahájí zcela novou kapitolu své kariéry. V zimě podepsal dvouletou smlouvu s Ferrari, která byla jednoznačným stanoviskem. Pilot Mercedesu nehodlá ukončit kariéru a chce pomyslný pohár naplnit až po okraj. Je však jasné, že každý jezdec dříve či později skončí.

Má britský šampion nějaký časový rámec, jak dlouho bude ještě pokračovat v kariéře? „Určitě mám,“ odpověděl Hamilton pro Esquire. „Jsou dny, kdy si říkám: ‚Sakra, nevím, jak dlouho ještě vydržím.‘ Jsou dny, kdy bych si nejraději dopřál přestávku, protože v tomto sportu nemáte takovou pauzu jako jinde.”

„Končíte v podstatě až někdy pozdě v prosinci a poté se v lednu naplno vracíte do tréninkového procesu a makáte dvakrát denně. Připočtěte k tomu několik hodin terapie, která je toho také součástí. Opravdu tedy nemáte velké přestávky. Od února do prosince makáte naplno,“ vysvětlil Hamilton.

Život pilota Formule 1 navíc doprovází řada dalších povinností. Lewis si za ta léta vybudoval i vlastní zájmy a je důležité, aby vše běželo hladce a harmonicky. Rovnováha je důležitá a přesně na to si sedminásobný šampion dává pozor. „V duchu mám plán, jak dlouho bych to ještě chtěl natáhnout. Musím si jen určit strategii a posloupnost,“ řekl Hamilton.

„Přijde den, kdy už do toho nebudu dávat všechno a přestanu to milovat? Doufám, že ta chvíle nikdy nenastane; doufám, že nikdy neztratím lásku k tomuto sportu. Bude mi však jasné, až přijde čas skončit,“ ujišťuje sedminásobný mistr světa.

V minulosti si s myšlenkou na konec kariéry pohrával několikrát. Z dnešního pohledu to však působí jako strategie ke zvýšení ceny. Málokdo pochybuje o Lewisově motivaci, odhodlání a rychlosti. „Chci se ujistit, že z toho vytěžím maximum a zároveň si naplno užiju sport, ve kterém působím celý život,“ pokračuje Hamilton.

„Mnoho jezdců ukončilo kariéru příliš brzy. Mnozí z nich mi řekli, že by si přáli, kdyby pokračovali ještě alespoň rok nebo dva. Říkají mi, abych pokračoval tak dlouho, jak budu moci. Já však nechci pokračovat, když nebudu dostatečně dobrý. Je to o tom, jak dlouho se vám ještě chce trénovat. Když je vám dvaadvacet let, je tak snadné cvičit a dostat se do formy,“ říká pilot Mercedesu.

„Nepotřebovali jste žádnou regeneraci a neměli jste nic jiného na práci, žádný stres, žádná zodpovědnost, jen vyjet na trať a trefit terč. Dnes se ptám sám sebe, jak zůstanu ve formě, co všechno musím udělat, abych dokázal konkurovat dvacetiletým klukům,“ dodal Hamilton.

Související zprávy

Diskuze