logo F1zpravy.czF1online.sk

Aston Martin je pro Neweyho nejlepší volbou, uvažuje Damon Hill

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 8. 2024

Září se blíží a s ním by mělo přijít i jedno očekávané tiskové prohlášení o budoucnosti Adriana Neweyho. Kam legendární konstruktér zamíří? Už jsme slyšeli několik zákulisních informací na toto téma a nově i názor Neweyho známého Damona Hilla: Bývalému technickému řediteli Red Bullu by prý mohl skvěle vyhovovat Aston Martin.

O služby Adriana Neweyho měl zájem celý paddock, ale jen pro pár týmů má smysl angažovat konstruktéra takového kalibru. „Kdokoli bude chtít získat Adriana, bude muset mít obrovské zdroje. V opačném případě Neweyho talent vyjde vniveč,“ zdůraznil před pár týdny bývalý závodník Martin Brundle.

Damon Hill, jeho kolega ze Sky Sports, v podcastu F1 Nation jmenoval čtyři týmy, které mohly reálně pomýšlet na to, že z Neweyho udělají svého superkonzultanta, resp. technického ředitele. „Ze všech týmů, které o něj měly zájem a které měly možnost ho získat, se ve hře mohly ocitnout McLaren, Ferrari a Mercedes.“

Máme-li věřit zákulisním informacím, Ferrari nepřistoupilo na Neweyho podmínky. McLarenu se zase velmi dobře daří a pokusit se přepsat vítězný recept by mohlo nadělat více škody než užitku. „Myslím si, že ve Ferrari to trochu vyšumělo, no a v McLarenu to už teď velmi dobře funguje. Mohla by to být chyba teď do týmu přizvat někoho jako Adrian.“

Nejlepší volbou je tak jiný tým. „Aston Martin má potenciál pro růst, potřebné zdroje a nevyužitý potenciál. Adrian by v tomto směru mohl být velmi užitečný,“ poznamenal Hill a připomněl, že Aston Martin může mít pro něj připravenou i jinou motivaci. „K tomu se mohou přidružit další vedlejší projekty, které by ho mohly lákat.“ Aston Martin má totiž namířeno do Le Mans právě s Neweyho supersportem Valkyrie.

Má však mistr světa z roku 1996 nějaké zákulisní informace, na kterých tyto své názory zakládá? Hill upřesnil, že ničím takovým nedisponuje, ale „nezávislý zdroj“, který prý nepatří do okruhu Neweyho přátel, mu prozradil, že „na této frontě se už něco chystá“. Zdá se, že v září bychom se skutečně mohli dočkat odpovědi na tuto hádanku.

Od příštího roku čeká Neweyho nová výzva, to je už nyní jasné. „Když do týmu přizvete nového člověka, nebo přijdete do jiného prostředí, nejprve potřebujete všechny poznat. Musíte zjistit, jak pracují. Je to náročný úkol. On však může mít v sobě ještě dalších deset let, ačkoli, jak řekl, je trochu unavený. Je to stresující, protože je tak soutěživý. Bude na sebe vyvíjet tlak, ale takto můžete pokračovat jen určitý čas.“ Je proto možné, že Newey podepsal, resp. brzy podepíše svůj poslední kontrakt ve Formuli 1.

Související zprávy

Diskuze