logo F1zpravy.czF1online.sk

Všechna naše oddělení jsou na mistrovské úrovni, říká Brown

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 8. 2024

McLaren vstupuje do podzimní části sezóny plný odhodlání převzít boj o titul v Poháru konstruktérů do svých rukou. Je však třeba říci, že stáj z Wokingu už dávno mohla vést týmový šampionát, nebýt množství chyb. Tým už dokázal, že umí postavit superrychlé auto, ale nyní ho potřebuje dovést do cíle na prvním místě bez velkého dramatu.

Postavit nejrychlejší auto je pravděpodobně nejtěžší úkol; potřebujete lidi, zázemí a zdroje. Když se vám to povede, přijde na řadu získávání vítězné mentality, zachování klidu ve vyhrocených situacích a chladnokrevné doručování výsledků. Toto se McLaren v současnosti stále ještě učí.

„Všechno do sebe zapadá,“ prohlásil generální ředitel McLarenu Zak Brown v rozhovoru pro portál Motorsport.com. „Od našich akcionářů jsme dostali velké investice, máme skvělé jezdce, náš technický tým má potřebné zdroje, máme vedení, fanouškovskou základnu a portfolio partnerů. Andrea rád používá výraz ‚mistrovský materiál‘ a rád bych si myslel, že všechna naše oddělení, která přímo či nepřímo souvisejí s výkonností, jsou na mistrovské úrovni.“

Tato slova potvrzují i ​​výkony na trati, ale už méně výsledky. I když měl McLaren v posledních měsících auto schopné aspirovat na vítězství, mnohdy mu uniklo kvůli provozním přešlapům. McLaren se musí naučit vyhrávat a minimalizovat chyby.

„Nastavení se změnilo, ale důvodem je sbírka druhých míst v době, kdy jsme okusili chuť vítězství,“ odpověděl Brown na otázku, zda se změnilo mentální nastavení týmu po dvou letošních vítězstvích. „Druhé místo je určitě skvělý výsledek, slavíme každé pódium, protože je to velký úspěch – nebereme ho jako samozřejmost. Chceme však vyhrát a víme, že máme šanci vyhrát.“

„Když tedy skončíme na druhém místě s vteřinovou nebo půlvteřinovou ztrátou, jako už několikrát v této sezóně, je to trochu jiný pocit než před pár lety, kdy jsme se teprve vraceli do boje o pódia,“ řekl Brown.

Ten nijak neskrývá, že se McLaren letos dopustil chyb. Připisuje to nezkušenosti, což není nepřesné, ale na to se jeho tým nebude moci vymlouvat donekonečna. „Myslím si, že některé z našich letošních chyb způsobilo mládí týmu, který nemá zkušenosti z pravidelného boje o přední příčky,“ říká americký byznysmen.

„Silverstone se nám nepodařilo optimalizovat, v Maďarsku jsme vyhráli, ale neobešlo se to bez komplikací. Myslím si tedy, že to bude ještě chvíli trvat. Tuším, že Toto Wolff jednou řekl, že se nic nenaučíte, dokud to neuděláte ve vypjaté situaci. Některé věci se učíme za pochodu, ale tak to má být,“ pokračoval Brown.

„Týmu vždy říkám, že chyby jsou v pořádku. Poučíte se z nich a stejnou chybu dvakrát neuděláte. Díky tomu jste chytřejší. Jsem proto klidný. Letos jsme se hodně naučili,“ dodal generální ředitel McLarenu.

Související zprávy

Diskuze