logo F1zpravy.czF1online.sk

Leclerc: Lidé mohou pod vedením Freda snáze podávat stoprocentní výkony

Frédéric Vasseur a Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 8. 2024

Když Mattiu Binotta nahradil na postu šéfa Ferrari Frédéric Vasseur, fanoušci byli velmi zvědaví, jestli se mu podaří změnit kulturu v týmu. Jako krajan Jeana Todta měl před sebou velká očekávání a nutno říci, že druhá polovina sezóny 2023 vypadala pro Ferrari velmi dobře. V polovině letošního ročníku přišly první velké problémy, ale ty podle slov Charlese Leclerca neotřásly důvěrou v šéfa Ferrari.

Scuderia sbírala v úvodu sezóny pochvaly ze všech stran. Italský tým byl určitě druhý nejrychlejší na startovním roštu, ale zatímco McLaren a Mercedes učinily mílové kroky vpřed, kluci z Maranella se zasekli po nasazení balíku vylepšení ve Španělsku.

Podle slov pilota týmu Charlese Leclerca to však nic nezměnilo na tom, že se Ferrari pod vedením Freda Vasseura zlepšilo. „Myslím si, že lidé mají více zodpovědnosti a jsou v lepší pozici, aby mohli podávat stoprocentní výkony. Mají skutečnou důvěru Freda,“ řekl pro Motorsport.com Charles Leclerc. „Fred vždy velmi dobře dokáže dostat lidi do nejlepší formy a ti jsou pod ním schopni podávat nejlepší výkony. To je jedna ze změn, která vedla ke změně celkového přístupu.“

Jako příklad posloužila monackému závodníkovi Velká cena Španělska, když Ferrari nasadilo na monopost nefunkční upgrade. Nová podlaha sice fungovala, ale přinesla s sebou několik nežádoucích vedlejších účinků, včetně poskakování. „Trvalo nám to tři nebo čtyři víkendy, ale nakonec každý uznal, jaká je slabina toho, co jsme nasadili na auto,“ řekl Leclerc.

„V minulosti by k tomu možná nedošlo tak snadno jako dnes. Myslím si tedy, že celkově jsme v lepší pozici. V průběhu sedmi nebo osmi měsíců před Barcelonou jsme udělali obrovský pokrok. Španělsko bylo výjimkou, ale byli jsme k sobě upřímní a pochopili jsme, kde jsme udělali chybu. Jsem přesvědčen, že se vrátíme v dobré formě,“ ujišťuje Leclerc.

Čas však běží a Ferrari potřebuje vyřešit své problémy nyní. Rok 2025 je za rohem a technické oddělení v Maranellu si navíc prochází nemalými změnami. Tým opustil technický ředitel Enrico Cardile a stále není zcela jasné, jak bude vypadat nová struktura.

„V tomto konkrétním případě jsem měl vždy stoprocentní důvěru ve Freda. Ano, Enrico odešel a Fred nezůstane dočasným technickým ředitelem navěky. Věřím však, že situaci zvládne tím nejlepším možným způsobem. Jsem přesvědčen, že to na tým nebude mít žádný vliv. Je to hlavně o celé skupině lidí, ne o jednotlivci. Potřebujeme to vyřešit co nejrychleji, ale Fred na tom pracuje,“ řekl Leclerc.

Související zprávy

Diskuze