logo F1zpravy.czF1online.sk

Bude sezóna 2026 Alonsovou poslední? Briatore si myslí, že ano

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 8. 2024

Fernando Alonso oslavil letos v létě 43. narozeniny. V úvodu sezóny podával výkony na nejvyšší úrovni, ale když se v prostřední fázi poněkud propadly, automaticky to vyvolalo otázky ohledně jeho věku. Manažer dvojnásobného mistra světa Flavio Briatore předpokládá, že Alonso má před sebou už jen dvě celé sezóny v nejvyšší motoristické třídě.

Ten den dříve či později přijde, ale v případě Fernanda Alonsa máte někdy pocit (a byli byste nejraději, kdyby tomu tak bylo), že nikdy nenastane. Podle Flavia Briatoreho by mohla být nová smlouva španělského matadora, kterou podepsal během této sezóny, jeho poslední ve Formuli 1.

„Nevím, jaká bude jeho budoucnost,“ řekl Briatore v podcastu Formula For Success. „Podívejte se například na Spa. Byl velmi chytrý, zvolil strategii s jednou zastávkou a to byla ten den nejlepší volba. Vděčí za to svým zkušenostem.“

„Kdybyste se mě zeptali, jestli Fernando chce pokračovat i po skončení nové smlouvy, která vyprší po sezóně 2026, tak v současnosti bych řekl, že ten rok bude náš poslední. Co chce dělat potom? To nevím. Bude chtít pokračovat i další rok? Inu, výkonnost na to má. Není to otázka ztráty koncentrace. V závodě je pokaždé ve formě,“ prohlásil Briatore.

Na druhou stranu je třeba říci, že v tomto byznysu musíte své další kroky skrývat. Kdybyste takto veřejně ohlásili své další plány, automaticky byste snížili cenu, a ostřílený guru světa Formule 1 to moc dobře ví.

„Je-li jedenáctý, chce být desátý; je-li desátý, chce být devátý. Chce konkurenceschopné auto. Je dobrý v kvalifikacích a je dobrý v závodech,“ pokračoval ve svém zamyšlení Briatore.

„Upřímně, nevím, jestli chce ukončit kariéru po roce 2026, nebo bude chtít pokračovat. Opravdu, nevím. Záleží, jak se bude cítit a jaké bude načasování. Nevím, jestli bude mít rodinu, nebo něco jiného. Určitě je jedinečný. Nikdy jsem neviděl někoho jako on, každý den je odhodlaný a nikdy se nevzdává. Neuvěřitelné,“ dodal Flavio.

Někdy to vypadá, že se zhoršujícími se výsledky klesá i Fernandova motivace. Když se daří, všechno je krásné; když se nedaří, vidíte to na jeho výrazu. Jen málokdo ho zná tak dobře jako Flavio a ten říká, že i když je Alonsa těžké pochopit, za všechna ta léta se toho jen málo změnilo.

„Fernanda manažuji už 22 let. Máme za sebou dvaadvacetileté manželství. Fernanda je stále velmi obtížné pochopit, protože má motivaci jako mladík. Je ve skvělé formě, možná ještě více než v dobách Renaultu, žije v Monaku a každý den ujede na kole 50 až 70 kilometrů, každý den chodí do posilovny. Při stravování je neuvěřitelně disciplinovaný a při dietě nikdy nepodvádí. Je neuvěřitelně opatrný,“ řekl Briatore.

Související zprávy

Diskuze