logo F1zpravy.czF1online.sk

Máme dvě jezdecké jedničky a žádnou dvojku, říká Brown

Lando Norris a Oscar Piastri
© X/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 8. 2024

Některé týmy mají jezdeckou jedničku a dvojku, některé mají na trati v podstatě jen jeden monopost a některé, podle slov Zaka Browna, mezi nimi i McLaren, mají dvě jezdecké jedničky. Tento přístup se může vymstít, ale podle šéfa stáje z Wokingu to přináší příjemnější starosti než například v Red Bullu.

Přestože historie naznačuje, že strategie se dvěma jezdeckými jedničkami přinese více škody než užitku, současné vedení McLarenu si věří i v tomto rozpoložení. Lando Norris a Oscar Piastri sice zažili nepříjemné chvíle v Maďarsku, ale tehdy šlo spíše o jejich vztah a komunikaci s týmem.

„Vztahy, komunikace a dvě individuality, které v týmu máme,“ odpověděl Brown na otázku Motorsport.com, proč podle jeho názoru McLaren nedoplatí na politiku dvou jezdeckých jedniček. „Nechápejte mě špatně, oba chtějí být jedničkou a oba jsou jedničkou, my zkrátka nemáme dvojku.“

„Oba jezdí pro tým. Řekl bych, že oba dokáží proti sobě tvrdě závodit a být jedničkou ve svých myslích, ale zároveň respektovat fakt, že máme dvě jezdecké jedničky a vždy budeme mít dvě jedničky,“ vysvětlil americký byznysmen.

Brown však jedním dechem dodal, že McLaren se nebojí velkých rozhodnutí a v určité fázi roku může vyslovit jednoznačnou podporu jednomu jezdci v boji o titul. „Samozřejmě, že když sezóna pokročí a jeden jezdec bude mít větší šanci než jeho týmový kolega, můžete se zamyslet, jestli k tomu ze strategického hlediska nepřistoupíte jinak,“ řekl generální ředitel McLarenu.

„Zacházíme s nimi však stejně. Vědí to, těší se z toho a velmi respektují naše rozhodnutí. Máme tedy štěstí, že máme tyto dvě individuality,“ dodal Brown.

Nedávno také řekl, že mnohem raději má starosti se dvěma jezdci na čele, kteří si jen neochotně vymění pozice, než kdyby musel řešit komplikace na způsob Red Bullu. Lídr šampionátu má už několik týdnů na trati v podstatě jen jedno auto, což je velmi nepříjemné pro jeho vyhlídky na obhajobu titulu v Poháru konstruktérů.

Na otázku, zda je manažování Norrise a Piastriho nejtěžším testem kultury týmu, kterou se snaží pěstovat se šéfem stáje Andreou Stellou, Brown odpověděl: „Kultura se buduje sama. Stanovíte směr a tón, ale nemůžete ji vynutit. Andrea, já a my všichni v týmu jsme závodníci. Jsme féroví a jsme agresivní při zlepšování výkonnosti, ale zůstáváme féroví a nemusíme vyhrát za každou cenu.“

Související zprávy

Diskuze