logo F1zpravy.czF1online.sk

Kravitz o Neweym: Možná je Itálie na jeho věk příliš daleko

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 8. 2024

Září by mělo být měsícem velkých novinek. Očekáváme potvrzení jezdecké sestavy v Mercedesu, zprávy o dalším osudu Liama ​​Lawsona a Daniela Ricciarda, ale hlavně novinky o dalších plánech Adriana Neweyho. Spekulace naznačují, že jeho novým působištěm bude Aston Martin, ale musíme si počkat na oficiální zprávy.

Geniální konstruktér na jaře šokoval formulovou veřejnost, když se rozhodl pro odchod z Red Bullu po osmnácti letech. Dlouho to vypadalo, že Milton Keynes se stane jeho zaslíbenou zemí a po problémech s Frankem Williamsem i Ronem Dennisem našel to správné pracovní prostředí. I on však potřeboval změnu a rozhodl se odejít.

Kariéru však neukončil a rozhodl se hledat novou výzvu. Od začátku vypadalo Ferrari jako jednoznačná volba, ale prvotní spekulace velmi rychle ochladly. Velký zájem projevil Aston Martin a podle italských zdrojů zamíří právě tam. V podcastu televize Sky vyhodnotil aktuální situaci i známý reportér Ted Kravitz.

„Řekl jsem to už několikrát a opět to zopakuji, pokud pracujete v továrně Red Bullu, nechcete slyšet tato dvě slova: Adrian odchází! Dokážete si představit vliv těchto slov?“ položil redaktor britské televize řečnickou otázku. „Poslední spekulace říkají, že podepsal s Aston Martinem a novinky budou oznámeny po letní přestávce – uvidíme, jestli je to pravda.“

Proč právě tam? Skutečnou odpověď na tuto otázku se dozvíme možná až po letech, ale ani na první pohled není obtížné odhadnout, jaké jsou jeho motivy. „Samozřejmě, finanční okolnosti jsou důležité a chcete vědět, jak moc si vás tým váží. Když pro něj vyhrajete tituly, tato hodnota se jim vrátí. Myslím si však, že důležitější jsou jeho spolupracovníci, pracovní prostředí a místo zaměstnání,“ řekl Kravitz. „Podívejte se na investice Aston Martinu, podívejte se na jejich továrnu, už mají Dana Fallowse, se kterým Adrian úspěšně spolupracoval v Red Bullu.“

Pokud se to naplní a Newey skutečně zakotví v Aston Martinu, první otázka nebude: „Proč Aston?“, ale: „Proč ne Ferrari?“ Zdálo se, že všechno je skvěle načasované, do Maranella míří Lewis Hamilton za svým bývalým šéfem Fredem Vasseurem. Proč by se nedohodli s Neweym?

„Možná by stěhování do Itálie bylo v jeho věku příliš náročné. Možná se nechce stěhovat,“ uvažuje Kravitz. „Možná by se do Itálie nemusel stěhovat, ale co když to od něho chtěli?“

„V každém případě se sen o spojení s Lewisem Hamiltonem zdá být v tuto chvíli vzdálenější než kdykoli předtím. V nabídce tedy zůstal McLaren, ale jak jsem už řekl v minulých podcastech, proč by se vracel? Do Mercedesu by možná nezapadl, protože tam už mají Jamese Allisona. A ve Williamsu ho možná čeká příliš mnoho práce,“ aplikoval Kravitz vylučovací metodu při hodnocení Neweyho možností.

Související zprávy

Diskuze