logo F1zpravy.czF1online.sk

Jak Brown odemkl potenciál McLarenu? V roce 2023 jsem vyměnil jen tři lidi

Andrea Stella a Zak Brown
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 8. 2024

McLaren pod vedením generálního ředitele Zaka Browna zpočátku nebudil hrůzu. Pohled na výsledky při jeho příchodu v roce 2016 a na začátku sezóny 2023 vypadal velmi podobně. Za ta léta se nejednou ozývaly hlasy k jeho odvolání, ale kalifornský byznysmen nakonec doručil výsledky, které jsou základní měnou ve Formuli 1.

Obrat McLarenu v průběhu sezóny 2023 se zapíše mezi památné okamžiky bohaté historie týmu. Stáj z Wokingu se na začátku nové éry v roce 2022 trápila, ale nakonec to dokázala vytáhnout alespoň na poměrně suverénní páté místo. Úvod ročníku 2023 však byl opět náročný. Pak přišla věštba Miku Häkkinena a letní vylepšení katapultovala stáj až do boje o pódia.

Když si na to dnes vzpomíná generální ředitel McLarenu Zak Brown, vypadá důvod téměř zázračného obratu až směšně jednoduše. „Andrea Stella odemkl talent, který jsme tady už měli. Na projektu F1 pracovalo přibližně tisíc lidí a já vyměnil jen tři. Byly to však tři vedoucí postavy. Stejných 997 lidí nám dalo nekonkurenceschopné auto na začátku sezóny 2023,“ vzpomíná Brown pro BBC.

Dokázal tak něco, co jiným trvá léta stamilionových investic. Je však třeba říci, že ani McLaren při investování nezahálel. „Úkolem lídrů je dostat to nejlepší z jejich lidí a to se nám předtím nedařilo. Naše talenty nedokázaly zazářit. Andrea velmi dobře komunikuje, hodně poslouchá, je velmi technický a jde příkladem. Má všechny kvality skvělého lídra. On odemkl potenciál, který v tomto týmu už byl,“ prohlásil Brown.

Generální ředitel provedl v první polovině roku 2023 několik odvážných změn. Kromě šéfa stáje Andrease Seidla, kterého nahradil Stella, vyměnil i technického ředitele Jamese Keya a nahradil jej novou strukturou – na začátku roku 2024 ji rozšířila i velká posila z Red Bullu Rob Marshall.

„Pravda je, že Andreovi jsem nabídl místo šéfa už v roce 2019 (v lednu 2019 se ho nakonec ujal Seidl, pozn. red.), ale on to odmítl. Cítil, že není připraven. Andrea zná své možnosti a nepřehání, když o sobě mluví. Při druhé nabídce mě už znal lépe, tým znal lépe a nesouhlasil u prvního telefonátu. Nechal si pár dní na rozmyšlenou, protože je velmi metodický a hodně přemýšlí,“ řekl Brown.

V roce 2016 to bylo děsivé

Zatímco McLaren z roku 2024 je podobný tomu ze sezóny 2022, prý se ani nedá porovnat s časy po Zakově příchodu v roce 2016. Ve Wokingu skončila éra Rona Dennise a motorů Honda. Tým se vydal na dlouhou a bolestivou cestu. Vedl ho Brown, kterého po příchodu čekalo hodně práce.

„Bylo to horší, než jsem si myslel,“ přiznává Kaliforňan po letech. „V šampionátu jsme se nacházeli na devátém místě. Auta byla naprosto holá a měli jsme, tuším, tři sponzory. Měli jsme naštvanou fanouškovskou základnu, naštvané jezdce a byli jsme pořádně demoralizovaný závodní tým. Bylo to dost děsivé,“ vzpomíná Brown.

„Tým potřeboval zdroje, protože jsme ztráceli hromadu peněz a potřebovali jsme investovat do jezdců, technologií a lidí,“ dodal muž, který si na shánění peněz a dohadování sponzorských smluv udělal kariéru.

Související zprávy

Diskuze