logo F1zpravy.czF1online.sk

Budou se bodovat také tréninky? Domenicali chce, aby se vždy o něco bojovalo

George Russell
© Jiří Křenek/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala13. 8. 2024

Tři tréninky, kvalifikace, závod. Formát soutěžních víkendů byl dlouhá léta neměnný, ale po příchodu Liberty Media se i tvář královny motorsportu musela přizpůsobit moderní době. Největším zásahem bylo zavedení sprintových víkendů, ale vedení zřejmě u nich neskončí. Stefano Domenicali uvažuje, jestli ještě potřebujeme tréninky v dnešní podobě.

Do budoucna by Liberty Media chtěla mít osm sprintových víkendů ročně, během kterých se na trati vše rychle odsýpá. Po jediném tréninku můžeme sledovat dvě kvalifikace a dva závody.

Jeden trénink je ochoten přijmout i generální ředitel F1 Stefano Domenicali, ale tři? Rodák z Imoly není přesvědčen, že v dnešní době moderních simulací by inženýři potřebovali tolik času na hledání nastavení.

„Každý segment víkendu by měl být o soutěži,“ vysvětluje Domenicali pro motorsport.com. „Dobře to zabaví lidi, kteří v pátek přijdou na okruh a vidí, jak auta krouží po trati, aby se lépe připravila na kvalifikaci a závod? Chtějí lidé tohle vidět?“

„Týmy přece investují obrovské peníze do simulačních nástrojů, aby se připravily. Můj sen tedy vypadá takto: pokaždé, když vyjedete na trať, máte o co bojovat. Taková je podstata závodění. Takovou povahu mají i jezdci, kteří chtějí být pokaždé první. Proto bychom si takový cíl měli stanovit i do budoucna,“ avizuje bývalý šéf Ferrari.

Nová Concordská dohoda ještě není podepsána, takže je možné, že toto bude jeden z bodů při jednáních. Liberty chce zkrátka pokračovat na cestě, která se jí prý osvědčila: čím více akce, tím větší zájem o přímé přenosy.

„Myslím si, že jsme na dobré cestě. Děláme ty správné věci a je jasně vidět, jaké vzrušení přinášíme sprintovými závody, protože mnoho organizátorů je chce mít,“ tvrdí Domenicali. „Tohle je dobrá příležitost k tomu, abychom zjistili, které akce jsou nejlepší pro závodění, a také je správně přerozdělili v kalendáři, aby byly ve správné frekvenci.“

Opět obrácené rošty…

Už si pomalu zvykáme na to, že změny ve víkendových formátech nejsou takové tabu jako kdysi. I když Liberty výrazně vylepšila sprintové víkendy tím, že parc fermé rozdělila na dvě části, pořád je na čem pracovat: například na tom, že v podstatě sledujeme dvě stejné kvalifikace. Hlavní rozdíl je jen v tom, kolik minut mají jednotlivé části.

Jisté oživení by podle Domenicaliho mohly přinést obrácené startovní rošty, jejichž myšlenku opět zmiňuje. „Některá témata jsou vždy na debatu. Opět můžeme diskutovat, zda potřebujeme obrátit startovní rošt, nebo jeho polovinu stejně jako to dělá F2 a F3. Tyto věci je třeba držet naživu, pokud to tak mohu říct, aby se vždy dělo něco zajímavého.“

Tento návrh rozhodně má podporu devětapadesátiletého Itala. „Osobně říkám, proč ne? Přinese to spoustu akce. Bude se předjíždět, bude se bojovat o body. Někteří lidé tvrdí, že je to umělé závodění. Umělé? Nic není umělé na formátu, o kterém věříte, že je správný, aby přinesl akci. Proto bychom měli toto téma opět probrat.“

Související zprávy

Diskuze