logo F1zpravy.czF1online.sk

Může Norris zaútočit na titul? Nesmírně náročné, ale ne nemožné, říká Hamilton

Lando Norris a Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 8. 2024

I když to tak na začátku sezóny nevypadalo, Formule 1 si v roce 2024 užívá velmi vyrovnané boje. Pomyslnou třešničkou na dortu by byl boj o jezdecký titul. Ten je stále možný, i když ztráta Landa Norrise na Maxe Verstappena je velmi vysoká. Podle Lewise Hamiltona to však není nemožné.

Pro McLaren to v Poháru konstruktérů vypadá velmi lichotivě. Tým stáhl více než stobodovou ztrátu a momentálně zaostává už „jen“ o 42 bodů. Pokud bude takto pokračovat, dříve či později se dotáhne. Deficit 78 bodů Landa Norrise na Maxe Verstappena je však už trochu jiná káva.

„Jeden rok jsem zaostával o nějakých čtyřicet bodů, ale sedmdesát je velké číslo, když bojujete proti autu, které má velmi blízko ke stoprocentní úspěšnosti,“ řekl Lewis Hamilton novinářům v Belgii. „Red Bull se možná jednou trochu propadl, když Max vypadl v Austrálii, ale jinak jejich tým podává výkony na velmi vysoké úrovni.“

Ani McLaren však nebyl bezchybný. Kdyby byl, dnes by už s největší pravděpodobností vedl Pohár konstruktérů, jelikož trápení Sergia Péreze je téměř nevysvětlitelné. Lando Norris s Oscarem Piastrim se postupně dotahují, ale ve Formuli 1 je jezdecký titul prestižnější záležitost a od mistrovské koruny má britský mladík stále hodně daleko.

„Není to nemožné, ale bude to opravdu nesmírně náročné. Určitě to však není nemožné. Mají dva velmi silné a konkurenceschopné jezdce, kteří se dokážou zapojit do boje v šampionátu. Jeden z nich je přitom v boji o titul velmi vysoko. Rozhodně tedy mají v rukou nástroje, se kterými lze pracovat,“ prohlásil Hamilton.

Bývalého pilota McLarenu se ptali i na týmovou režii tohoto týmu v Maďarsku, když Lando Norris tři kola před koncem nakonec pustil do vedení Oscara Piastriho. Podřídil se rozhodnutí týmu, což vedlo k tradiční filozofické otázce, kterou Formule 1 řeší od nepaměti: podřídit se, či nepodřídit?

„Kdyby tam byl Max, tak by ho nepustil. Není to však na mně, abych o tom rozhodl. Kdybych se v té situaci ocitl já, splnil bych požadavek týmu. I když je to těžké, v konečném důsledku to není o vás, ale za vámi je dva tisíce lidí. Jakou zprávu jim tím vyšlete? Myslím si tedy, že Lando se rozhodl správně,“ řekl Hamilton.“

Související zprávy

Diskuze