logo F1zpravy.czF1online.sk

V Aston Martinu chtějí ve druhé polovině sezóny „technický restart“

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 8. 2024

Aston Martin patří k nepříjemným překvapením letošní sezóny. Z celkového druhého místa na začátku sezóny 2023 se tým propadl do středu pole. Letos nezačali Fernando Alonso a Lance Stroll nejhůř, ale ve druhé čtvrtině sezóny začal jejich propad. S takovými zdroji by si Aston Martin měl počínat lépe a uvědomuje si to i jeho šéf Mike Krack.

Stáj ze Silverstonu vstoupila do letní přestávky na celkovém pátém místě se ztrátou ohromných 193 bodů na Mercedes. Před šestnácti měsíci panovalo nadšení z téměř zázračného vzestupu Aston Martinu ze středu pole až do pozice největšího vyzyvatele Red Bullu. Za námi je něco málo přes rok, kruh se uzavřel a zelené monoposty jsou zpět ve středu pole.

„Když se podíváte na začátek sezóny, myslím, že jsme ji začali tak, jak jsme očekávali. Předpokládali jsme, že v závodním tempu budeme přibližně pátý nejrychlejší tým. Řekl bych, že jsme to v úvodních závodech i potvrdili a v kvalifikačním tempu jsme možná byli ještě o něco lepší,“ řekl šéf Aston Martinu Mike Krack pro Motorsport.com.

„Když se podíváme na naše srovnání se soupeři, vidíme Imolu jako jeden z víkendů, na který všichni přivezli vylepšení. Pokud ta vaše nefungují podle vašich představ – co nevím, jen to předpokládám – uděláte krok zpět. Taková je tvrdá realita Formule 1,“ dodal Krack.

Ten už dříve naznačil, že na začátku sezóny 2023 nepodávali Ferrari a Mercedes výkony na potřebné úrovni, a proto byli v Aston Martinu za hrdiny. Propad jeho týmu je tedy značně zkreslený. Rozhodně se však zdá, že letos je ten propad skutečný a v Silverstonu se opravdu vrátili do středu pole.

Na otázku, jak dál ve druhé polovině sezóny, Krack odpověděl: „Nejdůležitější je pochopit, proč vylepšení nenabídla očekávané výsledky. Poslední dva měsíce, to se musím přiznat, se nám těžko analyzovaly. Chce to čas na analýzu, potom musíte podniknout kroky a nakonec vyrobit nové díly,“ vysvětlil Lucemburčan.

„Za tu dobu projde pět, šest, sedm nebo osm velkých cen s negativními výsledky. To vede k velkým očekáváním ohledně nápravy situace. Proto jsme se rozhodli, že zvolíme poněkud odlišný přístup a chceme malý restart, na kterém dále můžeme stavět,“ řekl Krack.

„Opět však musíme krotit očekávání. Při tak náročné sezóně se vám obrat nepodaří za pět minut. Všichni si to musíme uvědomit a pochopit, že změna v přístupu přinese požadované výkony,“ dodal s nadějí šéf Aston Martinu.

Na otázku, zda bude tento reset technický, nebo mentální, odpověděl: „Samozřejmě, že zároveň chcete přizpůsobit svůj styl práce. Řekl bych však, že v tomto případě to bude spíše technický restart.“

Související zprávy

Diskuze