logo F1zpravy.czF1online.sk

Newey nepřijde do McLarenu, potvrdil Brown

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 8. 2024

Rok 2024 se ve Formuli 1 nese ve znamení skvělých závodů, vyrovnaného boje čtyř týmů a přestupů. Ty se udály nejen na jezdeckém, ale také na inženýrském trhu. I když jsme už letos viděli šílenství kolem Lewise Hamiltona, přestup roku se přece jen může týkat Adriana Neweyho. Ten však podle generálního ředitele McLarenu Zaka Browna nezamíří do Wokingu.

Každý tým by obvykle spěchal, aby takovou designérskou hvězdu získal do svých řad. Italské zdroje už informovaly, že novým působištěm geniálního Angličana bude Aston Martin. Je zajímavé, že v posledním desetiletí by takový McLaren udělal cokoli, aby svou kdysi velkou zbraň získal zpět. Jak se však zdá, Newey se dostal na trh v okamžiku, kdy jeho dobrý přítel Zak Brown muže takového kalibru nepotřebuje.

„My Adriana nepodepíšeme,“ prohlásil Kaliforňan v rozhovoru pro BBC. „Jsem velmi spokojený s naším týmem. Adrian je skvělý přítel, obrovský talent se skvělým životopisem, ale nemůžu být spokojenější s tím, co máme momentálně v našem týmu. Můžeme to dokázat. Jsem spokojený s naším závodním týmem a pokusíme se stát mistry světa s tím, co máme momentálně k dispozici.“

Ještě stále přitom není vyloučeno, že McLaren to „může dokázat“ už letos. Minimálně v Poháru konstruktérů to nevypadá špatně, přestože ztráta 42 bodů napohled není malá, ale při trápení Sergia Péreze a formě monopostu RB20 můžeme mít již brzy nového lídra šampionátu – poprvé po více než dvou letech.

„Bude to velká výzva a podle mě uvidíme tvrdý boj mezi všemi čtyřmi nejlepšími týmy. Uvidíte epické bitvy. Osm jezdců může vyhrát v podstatě na každé trati. Bude to vzrušující,“ slibuje zkušený marketér Zak Brown.

McLaren toho v této sezóně nemálo pokazil, ale stále platí, že tento tým je jedno z největších a nejsympatičtějších překvapení. Kdo by to byl řekl, že dokáže vyzvat k souboji loni v podstatě neporazitelný Red Bull a mohutně dotahovat jeho náskok? Zak Brown by to prý neřekl.

„Kdybych tu seděl a řekl, že nejsem překvapený, bylo by to neupřímné. Red Bull měl obrovský náskok a Mercedes byl v minulosti nesmírně dominantní. Myslel jsem si, že se budeme dál dotahovat, ale řekl bych, že během letní přestávky budeme jedno double od prvního místa v šampionátu?“ položil Brown řečnickou otázku.

„Nemyslím si, že se nám to podaří už na dalším závodě, ale když budeme pokračovat na stejné trajektorii jako v posledních sedmi nebo osmi velkých cenách, tak to do konce sezóny dokážeme. Myslel jsem si, že do roku 2025 by se nám to mohlo podařit, ale ne už v roce 2024. Rozhodně si ale nestěžuji,“ dodal Brown.

Související zprávy

Diskuze