logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen: Alonso patří do nejlepší pětky historie, mohl mít i osm titulů

Fernando Alonso
© X/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala5. 8. 2024

Max Verstappen dostal nedávno úkol určit pět nejlepších jezdců Formule 1. Na tento exkluzivní seznam zařadil i Fernanda Alonsa, i když během dlouhé kariéry nasbíral „jen“ dva tituly a 32 vítězství. To však Nizozemec nebere v úvahu a tvrdí, že z čistě jezdeckého hlediska Alonso do nejlepší pětky určitě patří.

„Michael Schumacher, Ayrton Senna, Fernando Alonso, Lewis Hamilton a Juan-Manuel Fangio.“ To byla odpověď Maxe Verstappena na otázku, které pět jezdců historie F1 považuje za nejlepší.

V pozdějším rozhovoru pro Mundo Deportivo vysvětlil, proč za top jezdce považuje Fernanda Alonsa, i když španělský závodník nemá tolik titulů jako ostatní. „Myslím si, že Alonso patří do nejlepší pětky historie F1, ano. Počet titulů? Alonso mohl mít osm titulů mistra světa, kdyby měl během kariéry více štěstí a ve správný čas přijímal správná rozhodnutí. Takže ne, na titulech nezáleží,“ prohlásil pilot Red Bullu.

Alonso získal první dva tituly v roce 2005 a 2006, po čemž se přestěhoval do McLarenu. S Lewisem Hamiltonem však nenašli společnou řeč a jeden musel z kola ven. O pár měsíců později jednal i s Red Bullem. Kdyby se s ním dohodl, čtyři Vettelovy tituly mohly být jeho a kdoví, možná by to byl on, kdo by následně v roce 2015 přestoupil do Ferrari a sezóny 2017 a 2018 dotáhl do zdárného konce. To se už nikdy nedozvíme, ale taková příležitost se mohla objevit.

Verstappen a Alonso mají jeden před druhým velký respekt, ale získali si ho svým jezdeckým projevem. Ten je podle Verstappena důležitější než tituly, které nikdy nejsou dílem jednotlivce, ale stovek lidí v týmu.

Podobné je to prý ve fotbale, ve kterém se lidé často uchylují k tomu, že kvalitu hráče určují podle titulů. „Lidé většinou dívají na to, kdo získal nejvíce titulů a automaticky ho dávají na vrchol žebříčku. Není to však jen o titulech, a to platí ve všech sportech. Je nejlepším hráčem ten, kdo šestkrát vyhrál Ligu mistrů či jedny-dvoje mistrovství světa? Ne nutně. Je to týmová práce a všechno musí do sebe zapadnout.“

Ve fotbale je třeba zápasy a sezóny analyzovat podrobněji, ale platí to i o jezdcích. Přece jen existuje ukazatel, který celý tento proces zjednodušuje: Kvalitu jezdce ukáže jeho schopnost adaptovat se v nových podmínkách či v novém autě. V této disciplíně Fernando Alonso exceluje, což dokazuje v různých sériích a šampionátech už od svého dětství.

„Proto si myslím, že Fernando Alonso rozhodně patří k nejlepším jezdcům vůbec,“ prohlásil Verstappen. „Kdekoli se objevil, vždy byl velmi rychlý. Abyste však mohli vyhrávat závod, potřebujete mít na to materiál. Bohužel Alonso ho neměl vždy k dispozici.“

Kromě dvou titulů ve Formuli 1 má Alonso také tituly z WEC, vítězství na 24-hodinovce v Le Mans, jezdil na Indy500 či Dakaru. Nikde se neztratil. „Fernando je bojovník. Je také velmi všestranný, protože dokáže jezdit v různých autech: F1, Dakar, vytrvalostní závod. Ve všech disciplínách byl vždy rychlý. Takové cosi dokáže jen pár jezdců.“

Související zprávy

Diskuze