logo F1zpravy.czF1online.sk

Jaký byl McLaren při příchodu Browna? Toxický, říká Zak

Zak Brown
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 8. 2024

Po dlouhých letech trápení a neúspěchů zažívá McLaren opět krásné časy. Stáj z Wokingu má za sebou léta zmatků a selhání, ale pod vedením Zaka Browna se začala vracet na správnou cestu a dnes opět vítězí. Současný McLaren se s tím při příchodu amerického byznysmena prý ani nedá porovnat.

Kalifornský rodák přišel do Wokingu v listopadu 2016, kdy nastoupil jako výkonný ředitel McLaren Technology Group a v dubnu 2018 se stal generálním ředitelem McLaren Group, což mu umožnilo začít s prováděním strukturálních změn v závodním týmu. Od té doby prošla tato tradiční stáj velkou proměnou a i když si mnozí mysleli, že McLaren už nebude opět vyhrávat, tým má v současnosti podle všeho nejrychlejší auto na startovním roštu a letos vyhrál dva závody.

„Je to jako noc a den,“ porovnal Brown McLaren při svém příchodu s tím současným pro britský Independent. „Lidé zůstali z velké části stejní, ale kultura se radikálně změnila. V týmu panovalo poměrně toxické prostředí a nenašli byste zde mnoho důvěry. Všechno bylo naprosto nesprávné. Když jsem začínal, panovala zde presumpce viny, ne presumpce neviny.“

Dnes má McLaren nejvíce sponzorů ze všech, rozrůstající se mladou fanouškovskou základnu a užívá si rostoucí popularity. Ze sympatického týmu středu pole se stal kandidát na titul, ale podle Browna je nejzásadnější změnou něco docela jiného. „Vzájemná důvěra,“ odpověděl.

„Došlo k velké změně kultury. Už si nevytváříme konspirační teorie z ničeho. Andrea odvedl vynikající práci při určování jasného směru a vedení týmu ke každodennímu zlepšování. Potřebujeme se poučit z chyb, ale také je přijmout, ne obviňovat druhého,“ řekl Brown.

Bohužel pro McLaren, v posledních týdnech docházelo k chybám poměrně pravidelně. Nešlo jen o strategické či provozní přešlapy, ale také o problémy při komunikaci a jezdecké chyby. Stáj z Wokingu se v této chvíli nezdá být připravena k boji o nejvyšší mety, ale když bude pokračovat ve zlepšování tímto tempem, je to jen otázka času.

„Lando je skvělý kluk, ale když zavře průzor, stává se z něj někdo docela odlišný. V Rakousku jsme měli vyhrát a byli jsme velmi blízko k Maxovi. Myslím si však, že když se nám podaří ještě párkrát vyhrát, bude pro nás jednodušší přidat další,“ doufá šéf McLarenu.

Související zprávy

Diskuze