logo F1zpravy.czF1online.sk

Podle Alonsa se mu FIA „stokrát omluvila“ za chybu v Q3

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala26. 7. 2024

Fernando Alonso měl po kvalifikaci na VC Maďarska těžké srdce na Mezinárodní automobilovou federaci, ale nakonec se dočkal omluvy alespoň v jedné věci, na kterou si stěžoval. FIA si přiznala chybu, že ho před koncem třetí části kvalifikace poslala do parc fermé.

Po vyvěšení červené vlajky Fernando Alonso nestihl dokončit svůj pokus a rovnou musel zamířit do boxů. To ho rozzlobilo, protože měl pocit, že FIA měla s červenou vlajkou ještě počkat. Jak však vysvětlil její mluvčí, to nebylo možné, ani kdyby na ředitelství závodu moc chtěli. Po Cunodově nehodě totiž muselo vyjet na trať lékařské vozidlo. Za toto rozhodnutí se Alonso, který před vážením teatrálně hodil na zem svou bundu a kšiltovku, nedočkal omluvy.

Vzápětí se však FIA v boxech rozhodla poslat oba monoposty Aston Martinu do parc fermé, kde už reálně pochybila. „Mluvil jsem s prezidentem. Dokonce i v sobotu odpoledne. Myslím, že to bylo po kvalifikaci. V žádné kategorii jsem ještě nikdy neviděl, aby poslali dvě auta do parc fermé dvě a půl minuty před koncem Q3, pak parc fermé opět otevřeli a šli jsme zpátky do garáže,“ připomněl kuriózní situaci Fernando Alonso.

„Vím, že to byla chyba. Už se mi stokrát za to omlouvali, a to už když jsem byl v parc fermé. Řekli mi, abych naskočil do auta a: Omlouváme se, omlouváme se, omlouváme se. Nebylo to naschvál,“ pokračoval Španěl, který si na toto téma povídal s prezidentem FIA Mohamedem bin Sulajemem.

Emiráťan se před časem nechal slyšet, že Alonso mu pravidelně volá a když má něco na srdci, tak se vyžaluje. Určitě mu dobře padlo, když se mu Sulajem omluvil alespoň za chybu v parc fermé. „Všichni děláme chyby, ale v takových chvílích podobné chyby nečekáte. Nic to nakonec nezměnilo, protože jsem nemohl vylepšit svůj čas ani nic takového, takže to až tak nebolelo.“

Aston Martinu roste sebedůvěra

Během čtvrtečních rozhovorů s médii se měl Fernando Alonso zamyslet i nad současnou formou Aston Martinu, která v porovnání s minulým rokem není vůbec ohromující. Britská stáj se však vrací na správnou kolej, míní její hvězdný jezdec.

„Jsme docela spokojeni s tím, jak v Maďarsku fungoval náš nový balíček. Dělá, co podle větrného tunelu má dělat, a máme velmi dobrou korelaci,“ pochvaloval si Alonso. „To je důležité po některých balíčcích, které v nás zanechaly pochybnosti. Nesmíme zapomínat, že tohle je jen první krok a stále jsme velmi daleko od toho, kde bychom chtěli být.“

Nyní je na tom třeba stavět. „Je pravda, že teď jsme už o něco klidnější při pohledu do budoucna. Tým už lépe chápe, kde potřebujeme přidat výkon. Se sebevědomím víme, že nám to přinese čas na kolo. Bylo to klíčové vylepšení a fungovalo podle očekávání. Ano, zvýšilo nám sebevědomí.“

Související zprávy

Diskuze