logo F1zpravy.czF1online.sk

Hamilton připomíná Verstappenovi, že se „musí chovat jako mistr světa“

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala25. 7. 2024

Soupeři se dotahují, McLaren je už zřejmě vpředu, ale největší balík vylepšení nepřinesl očekávané zisky a k tomu i strategie byla k ničemu. Max Verstappen měl v Maďarsku řadu důvodů zlobit se a svůj vztek si vyléval do vysílačky. Podle Lewise Hamiltona by se však měl naučit zvládat pokles formy o něco důstojněji.

Max Verstappen v neděli rozdával rány na všechny strany. Naprázdno neobešli ani stratégové, inženýři, komisaři či média. Svým kritikům vzkázal, „ať si trhnou“. To nebyl Verstappen, jak jej známe z loňského roku.

Podle Lewise Hamiltona by měl ale stát za svým týmem a chovat se o něco vyspěleji. „Musíte být týmový lídr, člen týmu. Možná ne až tak týmový lídr, ale vždy musíte pamatovat na to, že za kolegy máte spoustu lidí. Musíte se chovat jako mistr světa.“

Reportéry zajímalo, jak si představuje člověka, který se chová jako mistr světa. „To je dobrá otázka! Ne tak, jak to vypadalo minulý víkend,“ prohlásil sedminásobný šampion.

Lewis Hamilton se s Verstappenem v neděli dostal do souboje přímo na trati. Oba měli štěstí, že jejich monoposty kolizi v první zatáčce vůbec přežily, ale spokojený zřejmě nebyl ani jeden, ani druhý. Zatímco Hamilton však mluvil o závodním incidentu, podle Verstappena se on dopustil porušení pravidel, když na brzdách změnil směr.

Komisaři ve svém verdiktu uvedli, že i Hamilton mohl udělat víc, aby kolizi zabránil. Nad touto poznámkou se podivil vzhledem k tomu, že Verstappen se do zatáčky vřítil střemhlav vpřed. „Ano, to moc. Byl jsem vskutku velmi překvapen. Já jsem celou situaci bral uvolněně a řekl jsem: Je to závodní incident, pojďme dál.“

„Pod kontrolou bylo jedno auto, to druhé ne. Když přebrzdíte všechny pneumatiky, tak auto nemáte pod kontrolou. Pokud si prohlédnete opakované záběry, uvidíte, že na konci celého manévru jsem hodně daleko od apexu. Na pravé straně je stále hodně místa. Takže jsem velmi překvapen. Tuto otázku položím, když s nimi [s komisaři] budu mluvit,“ avizuje, že si chce s FIA tento posudek ještě probrat.

A kdo ví, možná si ještě popovídá i se samotným Verstappenem. Hamilton nadhodil, že k tomu může dojít v neděli na přehlídce jezdců.

„Pak jsme se už nebavili. Šli jsme ke komisařům a to bylo všechno, nemluvili jsme,“ dodává Hamilton. „Nevím, jestli se budeme. Pokud bude čas, možná si tento víkend popovídáme na přehlídce jezdců. Já nemám pocit, že by to bylo nutné. Možná mi však on bude chtít něco říct, ale neměli jsme na to čas.“

Související zprávy

Diskuze