logo F1zpravy.czF1online.sk

Cunoda prozradil, že Red Bull se s jezdci nebaví o Pérezově sedačce

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala25. 7. 2024

Pokud Red Bull po následujícím víkendu dospěje k tomu, že se Sergiem Pérezem to už dál nepůjde, kdo ho nahradí v Red Bullu? Možností je několik a jednou z nich by měl být i Júki Cunoda, ale japonský závodník je prý v naprosté tmě. Z Red Bullu s ním na toto téma nikdo nekomunikuje.

Helmut Marko začátkem týdne prozradil, že hned v pondělí po VC Belgie cestuje do Milton Keynes, takže už velmi brzy by se mohlo rozhodnout o tom, zda se Sergio Pérez udrží v Red Bullu. Výsledek se zřejmě dozvíme až později, ale v této chvíli je už jisté — za předpokladu, že zprávy o výkonnostních klauzulích jsou pravdivé —, že Mexičana bude moci propustit. Na Maxe Verstappena totiž nesmí ztrácet více než 100 bodů, ale v tuto chvíli má už 141bodové manko.

Ostatní jezdci z rodiny Red Bullu zatím přemýšlejí, kdo by mohl Péreze nahradit. Liam Lawson je v pozadí, ale Daniel Ricciardo nedávno prohlásil, že závod v Maďarsku a Belgii může být i nejdůležitější v jeho kariéře. Něco tedy tuší.

Pro Júkiho Cunodu by mělo platit totéž, ale on prý o ničem neví. Když se ho novináři ve čtvrtek zeptali, jestli má za sebou nějaké rozhovory s Helmutem Markem a Christianem Hornerem, odvětil kategoricky „ne“.

Není zklamaný z toho, že ho mateřský tým o ničem neinformuje? „Nevím, jak jsou na tom ostatní jezdci. Zdá se, že ani oni neměli tyto rozhovory. Nevím však o jezdci [Lawsonovi], který teď nejezdí. Doufám jen, že se co nejdříve rozhodne.“

„Chtěl bych se dostat do té sedačky, to platí stoprocentně. Necítím se však dobře při těch spekulacích, že je třeba mít dobrý závod a že je to extra tlak. Věc se má tak, že jsem neměl žádný rozhovor a nemám ani představu, jak se věci mají. Jen doufám…“ přiznal Cunoda.

„V této chvíli nevím, jestli o mně uvažují, ale asi jsou na tom všichni stejně. Nemyslím si, že někdo kromě Maxe dostává na toto téma nějaké informace. Snad ta jednání probíhají v pozadí. Já doufám, že jsem jejich součástí. Cítím, že jsem udělal, co jsem udělat měl. Jsem spokojený se svou prací. A proč bych měl dělat víc? Bavíte se na toto téma, hovoříte o spekulacích o sedačce Red Bullu a je jasné, kolik jsem získal bodů ve srovnání s ostatními jezdci. Jsem spokojen se svou prací,“ ohodnotil vlastní výkony v dosavadním průběhu sezóny.

Japonský závodník ale nakonec přece jen přiznal, že nějaký náznak ze strany Helmuta Marka dostal. „V Rakousku mi řekl, že následující tři závody budou pro mou budoucnost důležité.“

Cunoda si to ale nespojil s Red Bullem. „Rakousko nebylo dobré. Pomyslel jsem si tedy, že asi mluví o mé budoucnosti ve Formuli 1, ne o sedačce v Red Bullu! Neuvažoval jsem tedy nad tím a hlouběji jsem se nezamýšlel. Typický Helmut je takový, že když na dvou závodech nepodáte dobrý výkon, tak přijde na vás vyvíjet tlak. Pro mě to byl tedy takový běžný den. Potom jsem však jasně ukázal své schopnosti v Silverstone a Maďarsku. Kromě toho jsem neměl žádné rozhovory.“

V Maďarsku se mu podařilo bodovat také díky nestandardní jednozastávkové strategii a příkladné práci s pneumatikami. Pokud v Belgii opět skončí na bodech, alespoň teoreticky by to s jeho budoucností mělo vypadat velmi dobře.

„Pro každého jezdce kromě Maxe je každý závod kriticky důležitý. Já jsem si už na to zvykl a odjedu svůj normální závod. Na předchozích závodech [od Bahrajnu] je jasně vidět, o kolik jsem se zlepšil. Myslím si, že spoustou postupů do Q3 a získaných bodů na různých tratích jsem dokázal své kvality. I tenhle závod bude důležitý, nuže uvidíme, jak to proběhne,“ uzavřel toto téma Cunoda.

Související zprávy

Diskuze