logo F1zpravy.czF1online.sk

Hamilton není fanouškem klimatizace v kokpitu: Třeba mít natrénováno

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala25. 7. 2024

Během maďarského víkendu vypluly na povrch zajímavé informace, že Formule 1 chce od VC Nizozemska testovat úplnou novinku. V kokpitu má kromě ventilačních průduchů přibýt i klimatizační jednotka. Potřebuje však Formule 1 něco takového? Podle Lewise Hamiltona by si měla bez ní vystačit.

Průběh loňské Velké ceny Kataru a vážné problémy více jezdců přiměly Mezinárodní automobilovou federaci jednat. Zdravotním problémům pomůže předejít i fakt, že v Kataru se nebude závodit v říjnu, ale téměř o dva měsíce později, ale regulační orgán se nespokojil jen s úpravami kalendáře.

Experti z technického oddělení FIA připravili zjednodušenou klimatizační jednotku, kterou budou týmy povinny nasadit na horkých závodech. Víkendová VC Maďarska by zřejmě byla jednou z nich. Teploty vzduchu se šplhaly k 33 °C.

Lewis Hamilton si dokonce na tiskovou konferenci po náročném závodě přinesl ruční miniventilátor, ale zhodnotil, že piloti F1 by měli horko vydržet. „V první řadě o tom nevím,“ začal britský jezdec na margo plánovaných testů, které budou následovat po letní přestávce. „A není to třeba.“

„Tohle je Formule 1. Vždy to tady bylo takové a podmínky byly náročné. My jsme dobře vydělávající sportovci. V konečném důsledku musíte tvrdě trénovat, abyste takové horko zvládli,“ míní sedminásobný šampion. „Je to tvrdé. Není to jednoduché, zejména na takových místech jako Katar nebo Singapur. Nemyslím si však, že bychom v autě potřebovali klimatizační jednotku.“

Mnozí piloti po loňské VC Kataru poznamenali, že podmínky začaly být nebezpečné. A zřejmě byly; Logan Sargeant pro vedro odstoupil ze závodu, Esteban Ocon se povracel v přilbě, Lance Stroll na chvíli během jízdy omdlel, Alex Albon zase zamířil do lékařského centra. Viditelně vyčerpaní a zničení byli i ostatní v čele s Oscarem Piastrim, který si po závodě lehl na zem, a Max Verstappen si po vyskočení z kokpitu sedl před svůj monopost.

Lewis Hamilton nic z toho nezažil, protože ze závodu odstoupil už po prvním kole.

Martin Trenkler

Související zprávy

Diskuze