logo F1zpravy.czF1online.sk

Chybná aktualizace společnosti CrowdStrike zasáhla i zákazníky Mercedesu

George Russell
© Jiří Křenek/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala19. 7. 2024

Letecké společnosti, média i banky po celém světě v posledních hodinách bojují s následky chybné aktualizace na zařízeních Windows od společnosti CrowdStrike. Problémům se však nevyhnuly ani týmy Formule 1. CrowdStrike jako sponzor Mercedesu dodává software i jemu a zákaznickým týmům, které nyní musí hasit problémy s takzvanou „modrou obrazovkou smrti“.

Mluvčí Mercedesu v pátek potvrdil, že vyřešit chybnou aktualizaci znamená manuálně odstranit vadné soubory na každém počítači. Netýká se to jen továrního Mercedesu, ale také McLarenu, Aston Martinu a Williamsu. To se však snáze řekne než provede, jelikož k některým zařízením, například „na cloudu“, není přístup tak jednoduchý a týmy se musí spolehnout na své externí partnery. Zatímco chybná aktualizace není odstraněna, na daných zařízeních vidět „modrou obrazovku smrti“.

„Úzce spolupracujeme s našimi partnery z CrowdStrike, abychom minimalizovali dopad,“ ujistil mluvčí stříbrných šípů. Dnešní trénink přímo na trati proběhl bez problémů, ale v tuto chvíli není stoprocentně jisté, že se podařilo zprovoznit všechna zařízení, která jsou nezbytná pro sběr a analýzu dat na cestě z okruhu do továrny.

V minulosti jsme se mohli přesvědčit o tom, že týmy jsou bytostně závislé na svých systémech. V roce 2021 se na závodě v Imole boxové zídky ocitly „ve tmě“ pro výpadek systémů v padoku. Dva roky předtím Alfa Romeo na VC Španělska první hodinu tréninku vůbec nejezdila, protože v garáži došlo k výpadku elektřiny.

CrowdStrike však způsobuje problémy zejména v jiných sektorech. Letecké společnosti byly nuceny odkládat lety, několik bank nebylo schopno zpracovávat transakce a média včetně britské Sky několik hodin vůbec nevysílala. Negativní dopad pocítily i nemocnice či železniční a přepravní společnosti.

„CrowdStrike aktivně pracuje se svými zákazníky, které zasáhla chybná aktualizace pro zařízení s Windows,“ potvrdil generální ředitel George Kurtz. „Zařízení s Macem a Linuxem nebyla zasažena.“

„Tohle není bezpečnostní incident ani kybernetický útok. Problém byl identifikován, izolován a nasadili jsme jeho nápravu. Zákazníky odkazujeme na náš portál podpory pro nejnovější zprávy. Na webové stránce budeme nadále poskytovat aktualizace. Zároveň společnostem doporučujeme, aby se ujistily, že se zástupci CrowdStrike komunikují přes oficiální kanály,“ doplnil.

Související zprávy

Diskuze