logo F1zpravy.czF1online.sk

Podle Cunody by bylo „zvláštní“, kdyby v Red Bullu skončil Lawson: Já si to víc zasloužím!

Liam Lawson a Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 7. 2024

Když Red Bull na jaře podepsal prodloužení smlouvy se Sergiem Pérezem, chtěl tím co nejdříve ukončit spekulace o jezdecké otázce v tomto týmu. Tento krok však málokdo chápal. I v minulých letech měl Mexičan dobrý začátek sezóny a následně vyhořel, ale přesto Red Bull přesvědčilo pár dobrých závodů. Navzdory novému kontraktu se však v polovině sezóny vrátily spekulace v celé své kráse a odpovídat na ně musí i piloti sesterského týmu VCARB.

Jen pár měsíců po podpisu nové smlouvy se spekuluje, zda Sergio Pérez vůbec dokončí tuto sezónu. Řekněme, že Red Bull sáhne k takovému bezprecedentnímu kroku. Jak by to vypadalo? Povýší do hlavního týmu Ricciarda, příp. Cunodu, aby uvolnil místo pro Lawsona v RB?

Nezapomeňme, že o slovo se hlásí i lídr Formule 2 Isack Hadjar, který se zařadil na první místo navzdory nemalé smůle. Red Bull má nad čím přemýšlet a mnozí naznačují, že je nejvyšší čas, aby přestal s nekonečným přehlížením Júkiho Cunody, který v kokpitu RB podává jednoznačně lepší výkony než Daniel Ricciardo.

„Bylo by zvláštní, kdyby si vybrali Liama,“ prohlásil otevřeně japonský závodník. „Na simulátoru odvedl velmi dobrou práci, ale já si to podle mě víc zasloužím. Uvidíme, jak to skončí. Tým nejlépe ví, co má dělat.“

Podle některých informací může Red Bull během letní přestávky aktivovat nejrůznější výstupní klauzule, zejména v kontraktu Sergia Péreze, aby provedl bezprecedentní rošádu a jedním rozhodnutím změnil jezdeckou sestavu v obou svých týmech. V potenciálních scénářích se poněkud nečekaně objevuje i Lawson, který po závodě v Silverstonu zasedl do Red Bullu na jednom z testů.

Na otázku, zda je připraven a zaslouží si šanci v případě, že mu ji nabídnou, odpověděl Cunoda bez váhání. „Samozřejmě, že ano. Kdyby tomu tak nebylo, neoznámil by tým mé setrvání v RB v takové počáteční fázi sezóny. Ve srovnání s předchozími třemi lety se cítím připraven k boji v top týmech o přední pozice a dokonce i na souboj s Maxem. Rozhodnout se však musí Red Bull. Nemám to ve své moci, takže se můžu soustředit jen na svou práci v následujícím závodě,“ konstatoval Júki.

Ten přiznal, že s Red Bullem vedl „neformální rozhovory“ o potenciálním přestupu. To také potvrzuje, že hlavní tým nikdy vážně neuvažoval o jeho povýšení. Když ho však nechce v hlavním týmu, proč si ho ponechal v RB? Není právě toto účelem druhého týmu?

„Mluvili jsme o tom jen neformálně, například v hospitality,“ přiznal Cunoda. „Myslím si, že nespěchají. Checa oznámili teprve nedávno. Podával opravdu dobré výkony a pokud jezdec podává dobré výkony, nemají důvod jej vyměnit.“

„Nechtěli na Checa vyvíjet tlak, což bylo určitě fér. Ode mě chtěli, abych jezdil a soustředil se na práci, takže neproběhl žádný vážný rozhovor. Haas se k nám přibližuje a s týmem se musíme soustředit na spoustu věcí. Uvidíme, jak se to vyvine,“ dodal japonský závodník.

Související zprávy

Diskuze