logo F1zpravy.czF1online.sk

Brown opět popíchl Red Bull: Maxe se bojí jeho vlastní tým

Lando Norris a Zak Brown
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 7. 2024

Pokud se titulový boj mezi Red Bullem a McLarenem stane realitou – ať už v letošním roce, nebo v příštím – letošní Velká cena Rakouska bude považována za neoficiální začátek rivality. I když se britská stáj řadí mezi tradiční týmy s historií plnou vavřínů, v tomto případě má status nezkušeného Davida proti bojem ošlehanému Goliášovi. Z pohledu na vyjádření zástupců McLarenu se však zdá, že „zelenáči“ se do toho pustili s velkou vervou.

Velká cena Rakouska spustila sérii mediálních přestřelek. Zdálo se, že jejím hlavním protagonistou bude Lando Norris, který po závodě ve Spielbergu dost ostře vystoupil proti Maxi Verstappenovi. Ve Wokingu se však zřejmě následně konala mediální porada, na které padlo rozhodnutí, že Lando se soustředí čistě na závodní stránku a média si vezmou na starosti jeho šéfové Zak Brown a Andrea Stella.

Americký byznysmen je pro tento účel dokonale vyzbrojen, má závodní pozadí a je zkušený marketér, který se živí uzavíráním obchodů, čili vyjednáváním s lidmi. Nejnověji obvinil Red Bull, že ke svému jezdci není upřímný a vše podřídí jeho spokojenosti, i kdyby mu měli všichni v týmu lhát do očí.

„Zdá se, že Red Bull se Maxe bojí,“ prohlásil Brown v rozhovoru pro britský The Independent. „My jsme k našim jezdcům velmi upřímní. Když Maxovi někdo neřekne, že svým jednáním porušil pravidla, proč by si měl myslet opak?“

„Christian se však ozval ve vysílačce a rovnou řekl, že problém způsobil Lando. Děláte si legraci? Všichni to viděli. Pravidla jsou jasná – musíte v zatáčce nechat šířku monopostu. Max to neudělal. Proč to tedy Christian řekl? Připadalo mi to naprosto nevhodné,“ vzkázal Brown nekompromisně.

Nezapomínejme, že právě tento muž v roce 2022 otevřeně prohlásil, že Red Bull „podváděl“, když překročil rozpočtový strop, což je v dnešní době plné korektních vztahů se sponzory jedno z nejhorších obvinění. Tehdy McLaren neměl na roštu takovou váhu, aby tato slova vyvolala větší bouři, ale Zak tím potvrdil, že se nebojí velkých slov.

„Reaguji jen tehdy, když věci podle mě nejsou v pořádku,“ řekl Brown na margo své rétoriky. „Vyjadřuji se k problémům. Zdá se, že s Christianem mám víc problémů než s ostatními, protože on říká věci, které považuji za nesprávné.“

„Není to ani tak o tom, abychom se jeden druhému dostali pod kůži a hádali se, protože jsme s nimi nesoupeřili v době propuknutí kauzy. Šlo mi jen o to, že integrita rozpočtového stropu je rozhodující pro úspěch Formule 1. Pokud by ho nikdo nebral vážně, sport by to navždy poskvrnilo. Snažil jsem se chránit integritu F1 a oni k tomu problému nepřistupovali vážně. Proto jsem se ozval,“ vysvětlil Brown.

Související zprávy

Diskuze