logo F1zpravy.czF1online.sk

Ještě nevíme, jaký zvuk budou mít nová auta, zní z Fordu

Max Verstappen po štarte VC Rakúska 2024
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 7. 2024

Formule 1 se v roce 2026 diametrálně změní. Bohužel, fanoušci mají v současnosti všechny důvody k obavám. Závodění, rychlost a kvalita show zůstávají sporné, ale také zvuk. Ten je poněkud nenápadnou neznámou a sám šéf Ford Motorsport Mark Rushbrook přiznal, že v tomto okamžiku ani samotní dodavatelé pohonných jednotek netuší, jak budou nová auta znít.

Rok 2014 a přechod na menší motory s hybridními prvky způsobil v řadách fanoušků obrovský šok. Formule 1 byla známa jako hlučný cirkus s rachotícími motory. Před deseti lety si však fanoušci museli zvyknout na změnu a mnozí z nich si dodnes nezvykli.

Co přinese rok 2026? Inu, přinese větší podíl elektřiny na pohonu, ale spalovací motory zůstanou ve své podstatě nezměněny. Mohli bychom tedy očekávat, že zvuk monopostů bude v roce 2026 stejný jako dnes, ale není to tak jednoduché. „Ještě nevíme, jak budou znít auta po roce 2026,“ přiznal šéf Ford Motorsport Mark Rushbrook, kterého cituje Speedcafe.

„Pro změny pohonných jednotek a změny v architektuře budou auta po roce 2026 znít odlišně v mnoha ohledech. Probíhá otevřená diskuse. I když ještě není rok 2026, tyto rozhovory již začaly. Klademe si otázku, co chceme změnit,“ dodal Rushbrook.

Stefano Domenicali ne tak dávno vystoupil, aby svět informoval, že se zasazuje za zvýšení zvukového efektu monopostů. Pohladil tím srdce mnoha automobilových puristů, ale nešlo jen o nějakou formu mediální hry? Když chcete hlučnější auta, potřebujete v první řadě větší motory, ale těch se nedočkáme.

Kromě toho, a přiznal to i sám Rushbrook, bychom si neměli myslet, že za rachotící výfuky se jednohlasně zasazují všichni fanoušci a týmy. „Rozhodně vnímáme rozdíl. Když jedete na závod, zejména s rodinou, tak spolu chcete i nějakým způsobem komunikovat. Myslím si tedy, že je třeba najít správný balanc. Uvidíme, jak se naše rozhovory nakonec vyvinou,“ řekl Rushbrook.

Související zprávy

Diskuze