logo F1zpravy.czF1online.sk

Boj o konstruktérský titul? Záleží jen na Pérezovi, prohlásil Brown

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 7. 2024

Jaká překvapení nám ještě připraví sezóna 2024? Úvodních pět závodů přineslo dominanci jednoho týmu, i když rozlet Red Bullu poněkud přibrzdila porucha Maxe Verstappena v Melbourne. Druhá třetina sezóny však ukázala, že ještě není rozhodnuto a dvojnásob to platí přesně po polovině roku.

Silverstone jako dvanáctý závod sezóny ohraničil polovinu ročníku 2024. Jaké je dosavadní hodnocení? Red Bull nadále vede, ale vděčí za to v první řadě skutečnosti, že jeho nejbližší pronásledovatelé dělají obrovské množství chyb a kradou si body navzájem. V Milton Keynes si však při pohledu na konkurenci rozhodně nemnou ruce, protože sami mají dost problémů.

Sergio Pérez totiž ztrácí body a umožňuje hlavně McLarenu, aby se krůček po krůčku přibližoval. Red Bull má aktuálně náskok 71 bodů na Ferrari a 78 bodů na McLaren. Zdá se to jako velký rozdíl, ale při současné formě mexického závodníka je zdolatelný.

Potvrdil to i šéf McLarenu Zak Brown, který zároveň trochu podpíchl lídra šampionátu při otázce, zda jeho tým může vyzvat Red Bull v boji o Pohár konstruktérů. „Bude záležet na Pérezovi,“ prohlásil kalifornský rodák.

„Musíte předpokládat, že Max bude každý víkend první, druhý nebo třetí – pravděpodobně častěji první než třetí. Jsou to nedostatečné výkony Sergia, které nám otevírají okno v boji o titul. Tuším, že když se budeme plynule dotahovat jako v posledních šesti závodech, při současném nastavení to zvládneme a plně si to uvědomujeme,“ prohlásil Brown.

McLaren v Silverstonu pokazil téměř všechno a přesto získal na Red Bull devět bodů. Vraťme se však k Velké ceně Miami a prvnímu vítězství Landa Norrise. Po tomto víkendu ztrácel McLaren na lídra šampionátu 115 bodů, dnes je to 78 bodů. To je důkaz Brownových slov, že jeho tým se navzdory všem chybám postupně dotahuje. Red Bull by měl reagovat, dokud není pozdě.

„Andrea Stella motivuje tým, aby se plně soustředil jen na tento víkend, další trénink, další týden. Víme, že to můžeme dokázat, ale to není zdrojem naší motivace. Naší motivací je zlepšení s každým výjezdem na trať. Výsledek se dostaví sám,“ řekl Brown.

Ten je podle vlastních slov při pohledu na šampionát stejně nadšený jako ostatní. „Všichni jsme si v Bahrajnu říkali, že šampionát je rozhodnut. Bude to však vzrušující. Zdá se, že Mercedes je nyní na koni a Ferrari vyhrálo jen před pár týdny v Monaku. Cítíte, že v boji o vítězství jsou čtyři různé týmy. Je to docela úžasné. Škoda, že sezóna nezačala až teď,“ řekl Brown.

Související zprávy

Diskuze