logo F1zpravy.czF1online.sk

Newey stále pracuje pro Red Bull. Na technické porady ho nepouštějí, tvrdí Kravitz

Adrian Newey
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 7. 2024

Další osud Adriana Neweyho zůstává neznámý, ale z vnějšího pohledu to vypadá, jako kdyby Red Bull nikdy neopustil. Tým oficiálně oznámil odchod geniálního konstruktéra 1. května a očekávali jsme, že se okamžitě vytratí, aby konkurenci přinesl co nejméně informací. I v Silverstone se však objevil v týmovém tričku Red Bullu.

Zdálo se nám logické a v plném souladu se zvyklostmi Formule 1, že Neweyho už neuvidíme na boxové zdi svého týmu, který se s ním v Miami hromadně a emotivně rozloučil. Adrian se však následně objevil na závodě v Monaku a dokonce i minulý víkend v britském Silverstone. V týmovém tričku, na startovním roštu a dokonce i s legendárním červeným poznámkovým blokem působil Newey dojmem, jako kdyby jeho zástupci nesváděli tuhý boj s vedením Red Bullu o jeho předčasné uvolnění zpod smlouvy.

Kolotoč spekulací se v souvislosti s ním točí pořádně divoce a jen stěží něčemu můžeme věřit s jistotou. Objevila se však dost relevantní zpráva od portálu Motorsport.com, podle níž Newey nesmí oznámit své nové působiště dříve než v září. Prý to stanovuje dohoda s Red Bullem a je to podmínka pro získání tučného odstupného.

„Takový je cíl. Do té doby se budu muset rozhodnout,“ odpověděl Newey na otázku televize Sky, zda se na podzim, resp. v zimě rozhodne, co bude dál.

Místo spekulování si tak raději počkejme. Tohoto pravidla se držel i reportér televize Sky Ted Kravitz, který nešířil další dohady, ale místo toho odpověděl na jinou zajímavou otázku: proč je Neweyho stále vidět v garáži a týmovém oblečení Red Bullu?

„Musím vám popovídat o Adrianu Neweym, který, a to je neuvěřitelné, se stále pohybuje po garáži Red Bullu se svým zápisníkem, dělá si poznámky a zkoumá auto, které již není jeho zodpovědnost,“ řekl Kravitz ve svém tradičním pořadu Ted’s Notebook na televizi Sky.

„Kromě toho stál i na roštu a dělal si nákresy monopostů ostatních týmů. Zkoumal přitom vylepšení konkurence, přemýšlel o nich a říkal si, že tyto poznámky potřebuje. Pokud si tedy někdo myslí, že Adrian Newey se chystá do důchodu, tak, ehm, jste na omylu!“ prohlásil Kravitz.

„Očividně tedy bude pokračovat v jiném týmu, protože proč by sem chodil a dělal si poznámky o autech ostatních týmů? Ať už půjde kamkoli, do Aston Martinu nebo Ferrari, případně do Williamsu, Mercedesu nebo McLarenu, kteří se zdají jako méně pravděpodobní kandidáti, stále chodí na okruhy v oblečení Red Bullu a připravuje se na své další působiště,“ uvedl Kravitz.

Ten zároveň uvedl, že i když Newey, očividně, stále pracuje pro Red Bull, už není nejdůležitějším a nejzodpovědnějším mužem na technickém oddělení stáje z Milton Keynes. „Vím, že mu už nedovolí, aby se zúčastnil technických porad týmu, ale podle mě je zajímavé, že ho tady stále vídáme,“ konstatoval Kravitz.

Související zprávy

Diskuze