logo F1zpravy.czF1online.sk

Alonso je spokojený s dvojitými body, Stroll měl v dešti „v kalhotách“

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 7. 2024

Aston Martin nechal v Silverstonu alespoň trochu zapomenout na mizérii z posledních týdnů. Ve Španělsku a Rakousku se britský tým k bodům ani nepřiblížil, což ještě zvýšilo tlak před domácím závodem. Ten však stáj, jejíž továrna přímo sousedí s okruhem v Silverstonu, zvládla se ctí a odnáší si spoustu bodů za sedmé a osmé místo.

Lance Stroll opět porazil Fernanda Alonsa. Kanadský závodník ožil po nasazení nedávných vylepšení, které monopost AMR24 příliš nevylepšily. Solidní formu potvrdil také v Silverstonu, kde opět porazil dvojnásobného mistra světa.

„Celý tým to pozvedne,“ prohlásil Stroll po závodě. „Od prvního kola prvního tréninku jsme měli rychlost a byl to pro nás velmi solidní víkend. Změnili jsme na autě pár věcí a hodně jsme se naučili. Doufejme, že v tom dokážeme pokračovat.“

Kanadský závodník má na vodě docela dobrou bilanci. Zvládl i nedělní výzvu v Silverstonu, když déšť pilotům pořádně zkomplikoval život. Stroll podle vlastních slov nesršel sebedůvěrou. „Nebyl jsem si vůbec jistý. Měl jsem v kalhotách. Když začne pršet na vysokorychlostní trati jako Silverstone, je to velmi obtížné. Musíte si věřit, držet nohu na podlaze a vrhnout se s autem do zatáček,“ říká rodák z Montrealu.

„Je velmi snadné ztratit kontrolu a skončit v bariéře. Rozhodně to byl napínavý závod – trochu jako v Kanadě. Chtěl jsem víc, ale pořád to pro nás byl dobrý den, protože se toho mohlo hodně pokazit. Jsem rád, že máme body,“ dodal Stroll.

Dařilo se i Fernandovi Alonsovi, který přijel do cíle sedm vteřin za týmovým kolegou. Aston Martin zvládl tlak domácího závodu a zapsal důležité body. Po dvou víkendech, kdy se tým potácel hluboko ve středu pole, to je velká úleva pro všechny.

„Zabodovat s oběma auty není jednoduché – můžete vypadnout, můžete udělat chybu, můžete se zmýlit při výběru pneumatik atd. Bezvadná realizace závodu je sama o sobě úspěch,“ konstatoval po britském závodě Fernando Alonso.

„Myslím si, že jsme porozuměli některým chybám, kterých jsme se dopustili ve Španělsku a Rakousku. Po návratu z Red Bull Ringu jsme se přeskupili a na naší domácí velké ceně před zraky našich zaměstnanců a naší továrny jsme si chtěli počínat mnohem lépe. Jsem tedy spokojený se sedmým a osmým místem pro náš tým. Mnohem lepší víkend nás nakopne před Maďarskem a Spa,“ dodal Alonso.

Související zprávy

Diskuze