logo F1zpravy.czF1online.sk

Lewis pochyboval, zda je pořád dost dobrý, mladý nebo silný, říká jeho otec Anthony

Lewis Hamilton a Anthony Hamilton
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 7. 2024

Lewis Hamilton zažil na VC Abú Dhabí v roce 2021 obrovský úder a mnozí tehdy pochybovali, zda se z toho vzpamatuje a vrátí se ve staré formě. Roky 2022, 2023 a také 2024 přinesly pochybovačům dostatek témat do diskuse. Lewis v této sezóně prohrával v souboji s Georgem Russellem jeden víkend za druhým a pochybnosti neměli jen jeho nepřející, ale také on sám.

Sám Hamilton několikrát přiznal a naznačil, že nejednou zažíval nelehké dny. Nejlepším důkazem byly jeho slzy po domácím vítězství v Silverstonu. Všichni jsme viděli, že mu spadl obrovský kámen ze srdce a projevilo se to i na jeho emocích.

„Nemohu přestat plakat. Každý den od roku 2021 vstávám, snažím se bojovat, trénovat, soustředit svou mysl na úkoly a pracovat co nejtvrději s tímto úžasným týmem,“ řekl Hamilton v rozhovoru s Jensonem Buttonem krátce po závodě.

„Tohle je moje poslední britská GP s Mercedesem. Strašně jsem chtěl vyhrát, protože je miluji, velmi si jich vážím a také všechnu jejich tvrdou práci za poslední roky. Navždy budu vděčný všem v tomto týmu, všem v Mercedesu a všem našim partnerům. A chci vám všem poděkovat za to, že jste tady dnes s námi. Děkuji, děkuji, děkuji, děkuji, děkuji všem našim neuvěřitelným fanouškům,“ řekl emocemi překypující Hamilton.

Ten vzápětí potvrdil, že o sobě silně pochyboval. „Pro všechny je to velmi obtížné. Nejdůležitější však je, jak se opět postavíte, jak si sáhnete ještě hlouběji, i když máte pocit, že jste na dně se silami. Mezi rokem 2021 a dneškem jsem určitě zažil dny, kdy jsem neměl pocit, že jsem dost dobrý a dříve či později se vrátím na první místo. Důležité však bylo, že jsem měl kolem sebe skvělé lidi, kteří mě a můj tým nadále podporovali,“ přiznal sedminásobný mistr světa.

Na okruhu byli všichni důležití lidé včetně jeho rodičů. V Lewisových začátcích jsme jeho otce Anthonyho vídali na okruzích pravidelně, protože mu dělal i manažera. Dnes však už působí „jen“ jako jeho otec a na trati se objevuje sporadicky. Tradičně ho vidíme například v Silverstonu nebo v Austinu.

Minulý víkend na trati nechyběl a doplnil mozaiku emocí. Před britskou GP se poslední vítězství jeho syna datovalo ještě před tu osudnou noc v Abú Dhabí, která znamenala v kariéře a životě sedminásobného mistra světa velký obrat. Lewis se tehdy úplně vytratil a na veřejnosti se objevil až na začátku příští sezóny.

„Zvládl to sám,“ řekl jeho otec Anthony Hamilton o chvílích po Abú Dhabí v roce 2021. „Pochyboval o sobě, jak to občas děláme my všichni, když ráno vstaneme z postele. Pochyboval, jestli je stále dost dobrý, mladý nebo silný. Samozřejmě, Lewise miluji a podle mě má stále vše potřebné, aby bojoval v čele. Někdy to ovšem potřebujete připomenout. Ví, že na to má a dnešek mu ohromně posílí sebedůvěru.“

Hamilton: V roce 2022 jsem si myslel, že je to za mnou

Po fiasku v Abú Dhabí se dlouhé měsíce spekulovalo, zda se Hamilton vůbec vrátí do kokpitu. Na veřejnosti mlčel, světu neposlal jediné slovo ani prostřednictvím sociálních sítí a objevil se v podstatě až na začátku sezóny 2022. Myslel si, že neúspěch hodil za hlavu, ale podle vlastních slov se mýlil.

„Teď můžu říct jen to, že se nevzdávám. Myslím si, že dělám správná životní i kariérní rozhodnutí. Svou práci miluji a nic na světě se k tomu ani nepřiblíží. Jsem nesmírně vděčný, že patřím mezi těchto dvacet jezdců v tomto skvělém sportu, který si prochází důležitým obdobím. Právě dnes jsme měli premiéru traileru k filmu,“ řekl Hamilton, který se vzápětí při své odpovědi vrátil do roku 2022.

„Upřímně, když jsem se vrátil v roce 2022, myslel jsem si, že to mám za sebou, ale nebyla to pravda. Trvalo dlouho, než se to zahojilo. Je to přirozené pro každého, kdo má takovou zkušenost. Snažil jsem se na sobě dál pracovat a každý den najít vnitřní klid,“ dodal Hamilton.

Související zprávy

Diskuze