logo F1zpravy.czF1online.sk

Newey musí čekat do září. Pro dohodu s Red Bullem nesmí nic prozradit dříve

Adrian Newey
© X/Amanda Newey
Milan Kubala
Milan Kubala6. 7. 2024

O Adrianu Neweym se intenzivně spekuluje a ještě dlouho se bude. Připravte se, že geniální konstruktér bude jedním z tahounů srpnové okurkové sezóny, protože jméno svého budoucího zaměstnavatele nesmí prozradit dříve než v září. Podle britských médií to souvisí s jeho dohodou s Red Bullem.

V posledních týdnech je v souvislosti s Adrianem Neweym jen těžko něčemu věřit. Podle jednoho zdroje měl už podepsat smlouvu s Ferrari, podle dalšího s ním podepsal jen předběžnou smlouvu, zatímco italský tým dává dohromady 100 milionů na jeho čtyřletý kontrakt. Jiná strana zase tvrdí, že je už velmi blízko podpisu s Aston Martinem. Inu a vyloučit nemůžeme ani týmy McLaren a Mercedes, které se také běžně zmiňují.

Situace je zamotaná a ještě dlouho bude. Na sociálních sítích si už z toho dělá legraci i Neweyho manželka Amanda: „Dovolenkujeme v [hotelu] Limewood, který vlastní Jim Ratcliffe (zakladatel Ineosu, pozn. red.), přijeli jsme v Aston Martinu v modro-stříbrném stylu Ferrari, nosíme papájové šortky a abychom během dovolené zůstali bdělí, pijeme Red Bull.“

Adrian Newey v rozhovoru pro Sky F1 prozradil, že ještě nemá představu o své budoucnosti. „Nevím. V tuto chvíli tak trochu pracuji na RB17 a pak si dám chvíli volno,“ odvětil bývalý technický ředitel Red Bullu, jehož hyperauto RB17 poznáme o týden v Goodwoodu. „Před týdnem jsme si vzali sedm dní volna a měli jsme i štěstí na počasí. Projeli jsme celé jižní pobřeží s našimi psy ve starém Aston Martinu DB6. Byla to zábava.“

Po dovolenkovém sumáru následovala otázka, zda by se měl na podzim, resp. v zimě rozhodnout o tom, co bude dělat dál. „Takový je cíl. Do té doby se budu muset rozhodnout.“

Kdo ví, možná už Newey skutečně ví, kam povedou jeho kroky, ale v tuto chvíli to zkrátka nemůže prozradit. O této podmínce informoval portál motorsport.com. Podle jeho „dobře informovaných zdrojů“ je jednou z podmínek pro získání odstupného i dohoda s Red Bullem, že Newey nesdělí své budoucí působiště dříve než v září.

Po něm bude následovat šestiměsíční období, po které bude pokračovat na své nucené dovolené. Teprve po uplynutí těchto šesti měsíců se bude moci připojit k novému týmu, ať už to bude kdokoli.

Bude to Ferrari, McLaren, Mercedes nebo tolik skloňovaný Aston Martin? Britský tým investuje a daří se mu přilákat další zvučná jména. Jen před pár dny oznámil příchod „otce“ motorů Mercedesu Andyho Cowella a podle zákulisních informací se má k týmu připojit také technický ředitel Ferrari Enrico Cardile. Pokud by to celé zastřešil Adrian Newey se svými zkušenostmi, z Aston Martinu by se rychle stal jeden z nejatraktivnějších týmů na roštu.

Související zprávy

Diskuze