logo F1zpravy.czF1online.sk

Motorový génius se vrací s Aston Martinem! Andy Cowell nahradí Whitmarshe

Andy Cowell
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 7. 2024

Hlavní strůjce dominance Mercedesu na počátku hybridní éry je zpět! Andy Cowell byl nesmírně důležitým článkem při úspěších Mercedesu, ale po dlouhých sezónách pod velkým tlakem se v roce 2020 rozhodl, že potřebuje odpočinek. Neodešel však nadobro a nyní se vrací, když nahradí Martina Whitmarshe na postu generálního ředitele Aston Martinu.

K výměně dojde 1. října, kdy Whitmarsh definitivně opustí židli generálního ředitele Aston Martinu a přenechá místo Cowellovi, který se vrací na scénu po letech v ústraní. Dlouholetý inženýr se pravděpodobně nechce vrátit k práci v továrně a touží spíše po manažerské roli. Pozice generálního ředitele celého Aston Martinu tomu skvěle vyhovuje.

Cowellův životopis je bohatý a plný úspěchů. Člen Královské technické akademie pracoval po absolvování vysoké školy pro Cosworth a už zde se začal specializovat na motory pro F1. Svůj první závod vyhrál jen krátce po třicítce, když právě jeho pracovní skupina připravila motor pro tým Stewart.

Po krátkém působení v BMW se vrátil do Cosworthu a v roce 2004 se stal zaměstnancem Mercedes-Ilmor a právě zde začaly jeho úspěchy. Od července 2008 pracoval jako šéf motorového oddělení Mercedesu a v roce 2013 se stal výkonným ředitelem Mercedes AMG High Performance Powertrains. Úspěchy jeho motorů po roce 2014 nemusíme připomínat.

V červnu 2020 však přišel čas, aby si našel novou výzvu. Rezignoval na své posty v Mercedesu s odkazem, že chce „hledat nové technické a obchodní výzvy“. Tu si nyní našel a role generálního ředitele Aston Martinu bude jeho první výkonnou funkcí od odchodu z Mercedesu.

„Jsem nadšený, že se mohu připojit ke vzrušujícímu projektu Lawrence Strolla. Těším se na spolupráci s talentovanou skupinou lidí,“ uvedl Cowell v tiskové zprávě Aston Martinu. „Soutěžení v F1 vždy patřilo k mé vášni a k Aston Martinu se připojím ve vzrušující době, kdy se blíží dokončení naší továrny a náš přerod na plnohodnotný tovární tým s našimi strategickými partnery Hondou a Aramcem v roce 2026.“

Whitmarsh se tak ke konci roku rozloučí s funkcí generálního ředitele Aston Martinu, která bude podle medializovaných informací poslední v jeho bohaté kariéře. Koncem roku se prý odebere k odpočinku a podle jeho slov si nemohl přát lepšího nástupce než Cowella.

„Andyho znám už velmi dlouho a v roce 2004 jsem ho přivedl do Mercedes HPP, kde v letech 2013 až 2020 pracoval jako výkonný ředitel a dosáhl obrovských úspěchů v podnikání i ve sportu. Pro Aston Martin bude obrovským přínosem a významně přispěje k realizaci naší strategie do budoucna,“ řekl Whitmarsh, podle něhož je budoucnost celé skupiny i závodního týmu v F1 v dobrých rukou.

„Andyho příchod v říjnu a dokončení areálu AMR mi umožní si udělat odstup a soustředit se na jiné projekty v mém životě s vědomím, že jsme postavili základy působivého týmu s inspirativní vizí a moderním vybavením k dosažení úspěchu v F1,“ dodal Whitmarsh.

Nadšený je i Lawrence Stroll, který poděkoval všem zúčastněným stranám, ale nezapomněl připomenout, jaká je dlouhodobá ambice jeho Aston Martinu ve Formuli 1. „Jsem velmi rád, že mohu Andyho přivítat v našem týmu v tomto klíčovém období. Naše partnerství s Hondou, závazek našeho titulního partnera Aramco a pod Andyho vedením jsme na dobré cestě stát se mistrovským týmem. Andy má moji plnou podporu a bude mít k dispozici všechny prostředky, aby zvítězil,“ vzkázal kanadský miliardář.

Související zprávy

Diskuze