logo F1zpravy.czF1online.sk

Podle Browna je Pérez jedinou nadějí McLarenu: Když zrychlí, bude těžké se dotáhnout

Oscar Piastri a Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 6. 2024

Za poslední roky jsme nebyli zvyklí na tak vyrovnanou Formuli 1. Red Bull vstoupil do této sezóny jako jasný favorit. Tým přišel se zcela novým konceptem, ovládl předsezónní testy i úvodní závody sezóny. Ve druhé čtvrtině ročníku se však perfektně namazaný stroj jaksi zadřel. To otevírá příležitosti pro další týmy, které ovšem jen s obtížemi snižují bodovou ztrátu na Red Bull.

Zásluhou perfektních výkonů Verstappena se stáji z Milton Keynes daří vzdalovat. I ve Španělsku posbíral tým nejvíce bodů ze všech, ačkoli pravděpodobně neměl nejrychlejší auto a Sergio Pérez podal další nedostatečný výkon.

McLaren, Ferrari a Mercedes tak v Poháru konstruktérů opět tratili, ale sezóna ještě nekončí. I když první jmenovaný tým ztrácí na Red Bull 93 bodů, podle jeho šéfa Zaka Browna je šampionát otevřený, ale jen pod jednou podmínkou – výkony Sergia Péreze budou nadále vadnout.

„Trochu jsme se dotáhli na Ferrari, ale Mercedes na nás získal pár bodů,“ řekl americký byznysmen po Velké ceně Španělska pro televizi Sky. „Ferrari máme rozhodně na dosah, ale podobně jsme na tom i s Mercedesem a Red Bullem. Pokud Pérez zrychlí, tak bude těžké se na ně dotáhnout.“

„Potřebujeme využít skutečnosti, že v současnosti Max jezdí vpředu a Sergio ztrácí body. To by nám mohlo umožnit, abychom se připlazili v celkovém hodnocení,“ řekl Brown.

Jak krásný zvrat při pohledu na úvod sezóny, kdy každý zatracoval ročník 2024 jako ztracený podobně jako 2023. I když je to stále daleko, tato sezóna rozhodně může přinést nejeden zvrat. „Po prvních závodech jsme si mysleli, že je konec, ale zřejmě jsme se všichni mýlili,“ prohlásil šéf McLarenu.

Jeho monopost MCL38 se ukázal jako schopný stroj na různých typech okruhů. Od Číny táhne jeho tým nevídanou šňůru, když skončil výše umístěný McLaren přinejhorším druhý. Když bude tento trend pokračovat i na dalších okruzích, druhé vítězství je jen otázkou času.

„Čím více závodů, tím lépe, takže se těším,“ prohlásil Brown. „Musíme pokračovat v tom, co děláme. Andrea Stella nastavil tomuto týmu skvělý směr.“

„Zůstáváme soustředění a jedeme do toho závod po závodě. Samozřejmě, pokud jde o vývoj, přemýšlíme dál do budoucnosti, ale nyní se soustředíme na Rakousko a o Silverstone se zajímají jen lidé v továrně při vývoji auta,“ dodal šéf McLarenu.

Související zprávy

Diskuze