logo F1zpravy.czF1online.sk

Enrico Cardile přistoupil na nabídku Aston Martinu, píší italští insideři

Enrico Cardile
© SF Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala24. 6. 2024

Seznam přestupních bomb této sezóny ještě není uzavřen. Podle nejčerstvějších informací z Itálie se ta následující bude týkat Scuderie Ferrari, jmenovitě jejího technického ředitele Enrica Cardileho, který se rozhodl přestoupit do Aston Martinu.

Ve společném článku pro portál Formu1a.uno tuto informaci zvěstují tři insideři Ferrari Giuliano Duchessa, Pierguiseppe Donadoni a Paolo D’Alessandro.

„Enrico Cardile, technický ředitel maranellské stáje, akceptoval nabídku Aston Martinu po několika důležitých telefonátech, které ho přesvědčily připojit se k týmu Lawrence Strolla,“ stojí v článku, který slibuje, že v nejbližší době se o Cardileho bude intenzivně diskutovat.

Celá profesionální kariéra Enrica Cardileho je spojena s Ferrari, takže pokud se i tyto zákulisní informace potvrdí, bude to pro něj představovat velký krok mimo komfortní zónu. Již od roku 2005 totiž v nějaké formě spolupracuje s italskou značkou. Nejdříve to bylo na vývoji aut pro vytrvalostní série, ale v roce 2016 se stal stálým zaměstnancem Scuderie Ferrari ve Formuli 1. Od šéfa aerodynamiky se postupně propracoval až na post technického ředitele, kterým se oficiálně stal poté, co si získal důvěru šéfa týmu Frédérica Vasseura.

Jak bude Ferrari postupovat bez Cardileho? Většina jeho povinností se má zhostit Loïc Serra, o jehož přestupu z Mercedesu do Ferrari před rokem informoval tentýž zdroj. Serra nastoupí do své nové funkce po uplynutí nucené dovolené 1. října spolu s Jérômem D’Ambrosiem.

Na odpovědnosti bude mít dotáhnout do konce vývoj monopostu pro rok 2025, ale zejména přípravy na novou sadu pravidel. Při oznámení jeho příchodu ho Ferrari představilo jako nového „šéfa pro výkonnost monopostu“, takže je možné, že tento titul bude nutné ještě upřesnit, pokud do Maranella nepřijede Adrian Newey.

Ze zpráv jsme se nakonec dozvěděli, že odchod Enrica Cardileho nemá nijak souviset s Adrianem Neweym. Konstruktérský mág se ještě nerozhodl, kam povedou jeho kroky.

Původně se uvažovalo, že otazník nad Neweyho budoucností by mohl sehrát jistou roli při Cardileho rozhodování. Toskánský inženýr totiž nemusel být zcela přesvědčen o svém setrvání ve Ferrari, pokud by měl do něj přijít i Adrian Newey a „slízat veškerou smetanu“. Newey však jedná i s Aston Martinem, takže bez informace, ke které možnosti má blíže, můžeme tyto úvahy o Cardileho předběžně vyloučit.

Na oficiální vyjádření Ferrari nebo Aston Martinu budeme netrpělivě čekat.

Související zprávy

Diskuze