logo F1zpravy.czF1online.sk

Sainz bagatelizuje rozsah vylepšení. Podle jeho slov však fungují podle očekávání

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 6. 2024

Ferrari přivezlo do Španělska velký balíček vylepšení. S jejich pomocí však piloti po trati nijak nelétali. Dokonce by se dalo říci, že celkové pořadí je podobně vyrovnané jako v posledních týdnech. Charles Leclerc se v Barceloně viditelně trápil a Carlosu Sainzovi se nelíbilo závodní tempo jeho monopostu.

Monacký jezdec označil jízdu s autem v prvním tréninku jako „příšernou“. V té době však neměl nasazen vylepšený balík a po skončení dne uklidnil všechny fanoušky červeného týmu, aby nepanikařili. Vše je otevřeno, i když Ferrari nijak nedominuje.

„Za prvé si myslím, že první trénink byl pro extrémní horko velmi náročný pro všechny a auta se trápila s přehříváním; za druhé jsme neměli ideální vyvážení; a za třetí jsem neměl nasazená vylepšení, protože jsme chtěli porovnat nový a starý balík přímo na trati,“ vysvětlil po pátku své počáteční problémy Charles Leclerc.

„Celkově to byl pro mě náročný první trénink, ale v tom druhém jsem znovu našel ten správný pocit. Nedokázal jsem to poskládat dohromady a pořád musím najít nemálo rychlosti, takže pro mě osobně to byl těžký pátek. Nedělá mi to však starosti, protože vím, kde jsem ztratil čas,“ dodal uklidňující monacký závodník.

Ten zároveň řekl, že pro „malý problém s monopostem“ neabsolvoval všechny závodní simulace. Později svou odpověď změnil na „změnu nastavení, která trvala déle“. Celkově to vypadá jako moc nezdařený den, ale pilot Ferrari uklidňuje fanoušky, že to není vůbec hrozné. „Velmi dobře vím, co potřebujeme udělat s autem, abychom to zlepšili. Jsem přesvědčen, že v sobotu uděláme krok vpřed,“ ujišťuje Leclerc.

Sainz: Vylepšení fungují správně

Jeho týmový kolega Carlos Sainz odjel s vylepšeným autem oba tréninky a v tom druhém se umístil jen velmi těsně za prvním Lewisem Hamiltonem. Ani on však nebyl po pátku úplně spokojen a zdůraznil, že s týmem potřebuje zapracovat hlavně na závodním tempu, ve kterém neměl monopost SF-24 nijak okouzlující rychlost.

„Myslím si, že pro všechny to byl náročný pátek, protože trať klouzala, foukalo a vysoké teploty ztěžovaly úsilí poskládat dohromady dobrá kola. Po celou dobu to tedy bylo náročné,“ řekl po pátku Carlos Sainz.

„Z vnějšího pohledu to vypadá, že na jedno kolo jsme na tom dobře. Zdá se však, že v závodních simulacích se na této trati trápíme o něco více. Podobné to bylo i loni. Uvidíme, jestli se nám hlavně na neděli podaří poskládat dobrý balík, protože na jedno kolo jsme na tom fajn,“ dodal domácí miláček.

Ten jezdil s vylepšeným autem v obou trénincích. Ferrari se velmi usilovalo, aby přivezlo nové díly již na Velkou cenu Španělska. Podařilo se. I když to v trénincích vypadalo podobně vyrovnaně jako v posledních týdnech, podle Sainze fungovalo všechno správně. Na druhé straně podotkl, že se nejedná o žádné obrovské úpravy.

„Určitě se na ně podíváme a zdá se, že fungují správně. Pole je nesmírně vyrovnané, takže malý a dobře fungující balíček se dokáže postarat o rozdíl. Jsme spokojeni s fungováním vylepšení,“ uvedl Sainz.

Inu, Carlos i v Imole řekl, že vylepšení nejsou tak velká, jak se na první pohled zdá. Ve Španělsku přišel s podobným tvrzením. Nevíme tedy, jestli se jen snaží krotit očekávání, nebo má Ferrari něco velkého stále skrytého v rukávu.

Související zprávy

Diskuze