logo F1zpravy.czF1online.sk

Newey prý navštívil továrnu Aston Martinu. Alonso se spekulacím vysmál

Mechanici Aston Martinu
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala20. 6. 2024

V uplynulých dnech přineslo několik různých zdrojů informaci, že Adrian Newey navštívil zbrusu novou továrnu Aston Martinu, aby se na vlastní oči přesvědčil, že to Lawrence Stroll myslí vážně s útokem na titul. Fernando Alonso mohl před domácím závodem ve Španělsku tyto zvěsti vyvrátit nebo potvrdit. Na tiskové konferenci se ho na ně zeptali přítomní novináři.

Většina fanoušků Formule 1 drží palce Ferrari, takže můžeme předpokládat, že většina diváků věří v příchod Adriana Neweyho do Maranella. Během tohoto týdne jim proto musel trochu ztuhnout úsměv na tváři, když několik portálů začalo informovat o návštěvě geniálního konstruktéra v továrně Aston Martinu.

„Četl jsem ty spekulace, četl jsem ty zprávy,“ odpověděl Fernando Alonso na otázku jednoho z novinářů, kterého zajímalo, jestli o Neweyho návštěvě něco ví. „Přicházejí však z téhož zdroje a z téže stránky, která před týdnem tvrdila, že už je ve Ferrari a potvrzení jeho příchodu bude zveřejněno o dvanácté před závodem v Kanadě.“

V tuto chvíli netušíme, o kterém zdroji Fernando Alonso mluví. Údajné zpečetění smlouvy se Scuderií Ferrari už zmiňovalo několik deníků včetně britského tisku v čele s Daily Mail, což se zatím nepotvrdilo. V každém případě to byly jiné zdroje než nizozemský De Telegraaf či Autosport, které informovaly o Neweyho návštěvě v Silverstonu.

K nim se ve středu přidal i The Telegraph s informací, že Newey byl v továrně již před pár týdny. Jak je možné, že se o tom nikdo nedozvěděl dříve? Podle insiderů portálu Autosport proběhla soukromá prohlídka továrny v době, kdy v ní nikdo nebyl, aby zprávy o Neweyho návštěvě okamžitě nepronikly na veřejnost.

A jak tedy vypadají jednání? Od britské stáje si měl Newey vyžádat pořádně mastnou odměnu, píše The Telegraph. Původních 25 milionů eur na sezónu, což měla být reálná částka podle původních propočtů Lawrence Strolla, je údajně jen přibližně poloviční ve srovnání s požadavky bývalého technického ředitele Red Bullu. Tak vysoko však Stroll nehodlá jít, píše zmiňovaný zdroj.

Aston Martin však rozhodil sítě zeširoka. Jedna nabídka měla přistát na stole šéfa aerodynamického oddělení Ferrari Enrica Cardileho, který by mohl uvažovat o přestupu do britské stáje, pokud by se Newey skutečně měl přestěhovat do Maranella a takříkajíc sklidit veškerou slávu a zastínit přínos ostatních členů oddělení.

Poslední spekulace komentoval také mluvčí Aston Martinu. Nic však nepotvrdil ani nevyloučil. „Aston Martin je velmi atraktivním projektem s vizí Lawrence Strolla, špičkovou novou továrnou a vzrušujícím partnerstvím s Aramcem a Hondou. S týmem jsou spojeny mnohé vrcholové osobnosti z různých sfér života, ale v tuto chvíli nemáme co sdělit.“

Související zprávy

Diskuze