logo F1zpravy.czF1online.sk

Hamilton nemá zájem o jiné kategorie, neuvidíme ho v Le Mans ani v IndyCar

Lewis Hamilton
© Sebastian Kawka/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 6. 2024

Charles Leclerc, Max Verstappen či Pierre Gasly projevili velký zájem o účast na závodu 24 hodin Le Mans. Fernando Alonso se na legendárním francouzském okruhu již představil a byl úspěšný. Kdysi se piloti F1 běžně účastnili závodů v jiných kategoriích, ale dnes je nejvyšší motoristická třída tak náročná a tak profesionální, že není vůbec jednoduché skloubit povinnosti ve více kategoriích. Takový Lewis Hamilton o to ani nemá zájem.

Sedminásobný šampion dal jasně najevo, že na rozdíl od Verstappena, Alonsa či Leclerca nemá zájem o vytrvalostní závody či jiné motoristické disciplíny. Nejde přitom o zcela běžné stanovisko. Také Sebastian Vettel podlehl zvědavosti a testoval speciál pro WEC, vyjádřil také touhu testovat IndyCar na slavném okruhu Road America.

Lewis Hamilton je však v tomto směru spíše výjimkou. Sám několikrát prohlásil, že konec jeho kariéry ve Formuli 1 bude zároveň koncem celé jeho kariéry. „Vždycky jsem respektoval jezdce na Indy 500, vážím si této akce a sledoval jsem to, když se toho zúčastnil Fernando. Bylo to neskutečně vzrušující. Líbí se mi myšlenka závodního jezdce, který soutěží ve více disciplínách,“ řekl Hamilton.

„Přechovávám vůči těmto jezdcům obrovský respekt. Vypadá to strašidelně, když na to tlačíte v klopených zatáčkách. Samozřejmě dostávám spoustu nabídek a příležitostí, ale nemám v plánu se tam vydat a zkoušet něco seriózního,“ vzkázal sedminásobný mistr světa.

„Závody jsou celý můj život, takže si těžko dokážu představit, že odejdu. Samozřejmě, budu mít více času na sledování. Pravděpodobně se přijdu podívat na závody a zápasy sportů, které se mi líbí, například NBA. Pokud však jde o motorsport, nemyslím si, že se zúčastním dalších sérií,“ dodal Hamilton.

Platí to i pro Le Mans, protože podle Lewisových slov má „nulový“ zájem o další kategorie. Z Formule 1 prý existuje jen cesta dolů a o to prý nemá zájem. „Netoužím po žádných dalších kategoriích. Na konci kariéry budu mít za sebou nějakých 30 let ve světě motorsportu a všechno kromě F1 je krok zpět. Je to škoda, ale nemám zájem o žádnou další závodní sérii,“ říká Hamilton.

„Přál bych si, abych měl větší vášeň pro IndyCar nebo Le Mans, ale můj zájem je nulový. Mám víc vzrušujících věcí mimo motorsport, které jsou mou vášní,“ řekl svého času Hamilton.

Související zprávy

Diskuze