logo F1zpravy.czF1online.sk

FIA upravila svá pravidla: Antonelli by mohl startovat již před dovršením 18 let

Andrea Kimi Antonelli
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala14. 6. 2024

Junior Mercedesu Andrea Kimi Antonelli bude mít šanci startovat ve Formuli 1 již před dovršením osmnácti let. Umožní mu to změna v Mezinárodním sportovním kodexu, který FIA zveřejnila během tohoto týdne.

Až dosud museli mladíci na zisk superlicence splnit nejen výkonnostní kritéria a nasbírat dostatek bodů, ale museli mít i více než 18 let. Mezinárodní automobilová federace však před měsícem potvrdila, že obdržela žádost o přehodnocení této podmínky.

Žádosti nakonec vyhověla. V původním znění Mezinárodního sportovního kodexu upravila dva klíčové články, které Antonellimu bránily nastoupit do závodů Formule 1. Z kodexu zcela vypadla podmínka být držitelem řidičského oprávnění, které lze v Itálii získat od osmnácti let.

K podmínce zletilosti byl přidán dodatek: „Na základě vlastního uvážení FIA může být jezdci, který v posledním období konzistentně prokazoval výjimečné schopnosti a vyspělost v závodech formulových monopostů, udělena superlicence ve věku 17 let.“

Antonelli má za sebou intenzivní testovací program, ke kterému se již brzy mohou přidat i závodní zkušenosti. Podle zákulisních informací ho Toto Wolff plánuje posadit do monopostu Mercedesu již v následující sezóně, ale výrazně by mu pomohlo, kdyby Antonelli měl za sebou alespoň pár závodů na seznámení se s Formulí 1.

Budeme tedy netrpělivě čekat, zda se Totovi Wolffovi podaří dohodnout se šéfem Williamsu Jamesem Vowlesem. Williams se totiž zmiňuje jako potenciální „inkubátor“ pro sedmnáctiletého Itala, jelikož výkony Logana Sargeanta zatím tým neohromily.

Andrea Kimi Antonelli má už na svém kontě potřebných 40 bodů na udělení superlicence. Zbývá už jen získat povolení FIA, aby mohl startovat jako sedmnáctiletý, tedy před osmnáctými narozeninami, které oslaví 25. srpna.

Související zprávy

Diskuze