logo F1zpravy.czF1online.sk

Zroněný Leclerc: Byli jsme zkrátka pomalí a na suchu ztraceni

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 6. 2024

Bolení břicha po hodech? V Monaku roztočilo Ferrari pořádnou párty, Charles Leclerc zahnal domácí kletbu a tým se těšil z dvojitého pódia. Scuderia oživila bitvu v Poháru konstruktérů s Red Bullem a do Kanady přijela vítězně naladěná, ale sobotní kvalifikace v Montrealu přinesla tomuto týmu největší pád roku. Není divu, že po vypadnutí v Q2 se Charles Leclerc tvářil velmi nešťastně.

Poprvé od promočené kvalifikace na Velkou cenu Belgie v roce 2021 neproniklo Ferrari do nejlepší desítky. Jsou to už dlouhé tři roky a takovou facku v Kanadě nikdo nečekal. Dalo by se dokonce říci, že Scuderia patřila k favoritům na vítězství, ale už sobotní třetí trénink naznačil, že něco není v pořádku.

V kvalifikaci se to potvrdilo. I když tým udělal strategickou chybu a na druhý pokus v Q2 nasadil použité pneumatiky, přestože v garáži ještě měl k dispozici čerstvé, to pravděpodobně nebyl hlavní důvod předčasného vypadnutí. Na druhé straně lze těžko ubránit dojmu, že těch pár stotinek na postup by jezdci s čerstvým obutím určitě našli.

„Čerstvé pneumatiky jsme nasadili na začátku Q2 a poslední čerstvá sada byla určena na Q3. Vše prozkoumáme. Samozřejmě, nejsem spokojen s vypadnutím v Q2,“ zahájil Leclerc svou pokvalifikační rozpravu pro televizi Sky, přičemž dal jasně najevo, jaký byl hlavní důvod předčasného konce v kvalifikaci.

„Byli jsme strašně pomalí, to byl zkrátka největší problém. Na suché trati jsme byli celý víkend naprosto ztraceni. Musíme se na to podívat,“ dodal Charles.

Sám neuměl uvést, proč se to stalo. I ve vysílačce jsme ho slyšeli ve třetím tréninku, jak se divil nad rychlostí svého Ferrari. „Ne, zatím to nechápeme. Musíme se na to podívat, protože od třetího tréninku jsme byli mimo. Pocit v autě byl prostě hrozný, jako kdyby nemělo žádnou přilnavost. Ani jednou jsem neměl pocit, že by pneumatiky byly připraveny a to byl ten největší problém,“ řekl Leclerc.

Své pocity dal monacký závodník jasně najevo i před mikrofonem F1 TV. Tvářil se velmi zroněně a všiml si toho i reportér Lawrence Barretto, který poznamenal, že „takového ho často nevidíme“. Leclerc i v tomto případě přiznal, že Ferrari vlastně ani neví, co se stalo.

„Celý den jsme byli zkrátka pomalí. Přišly i další drobné komplikace; ráno jsem měl jakýsi problém se senzorem, který byl pořádně otravný, také manažování celé kvalifikace podle mě nebylo nejlepší. Největším problémem je ovšem samotné tempo. Momentálně jsme velmi pomalí na suchu, čemuž nerozumíme. Je to trochu zvláštní, když se přesunete z velmi dobrého víkendu se skvělým tempem v Monaku sem do Kanady, kde se trápíte,“ řekl Leclerc.

Charles se však před nedělním závodem snažil zůstat optimistický, i když těch důvodů na optimismus neměl mnoho. Z nějakého důvodu však cítí, že neděle bude dobrá, i když tomu tento víkend nic nenasvědčuje.

„Jsem přesvědčen, že v závodě můžeme poskládat všechno dohromady a dosáhnout lepšího výsledku. Na druhé straně, na suché trati jsme to zatím nepotvrdili. V závodě se pokusíme maximalizovat náš výsledek. Musíme se ujistit, že vezmeme maximální možný počet bodů. Nebyl to skvělý víkend a po jeho skončení se maximálně soustředíme na pochopení toho, kde jsme ztratili. Nyní však uděláme nejlépe, když se zkoncentrujeme na neděli,“ řekl Leclerc.

Související zprávy

Diskuze