logo F1zpravy.czF1online.sk

Rozhovory se Strollem jsou peklo. Neodpovídá déle než deset vteřin, říká reportér

Lance Stroll
© Twitter/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 6. 2024

Styk s veřejností je stejnou součástí práce pilota F1 jako závodění samotné. Bez fanoušků, televize a sociálních sítí by se tento sport těžko stal miliardovým byznysem. Bohužel, jezdci nedostávají miliony „jen“ za točení s volantem, ale také za vztahy se sponzory, televizemi, fanoušky a celou veřejností, což je disciplína, ve které pilot Aston Martinu Lance Stroll propadá na celé čáře.

Když jezdíte za tým vašeho otce a nemohou vás vyhodit, tak vám může být vše ukradeno. Lance Stroll je toho dokonalým příkladem. Za celý rok neposkytne žádný duchaplný rozhovor, odpovídá tříslovně a tyto povinnosti většinou ignoruje. Možná si řeknete, že přesně to měl ve zvyku i takový Kimi Räikkönen. To je pravda, ale Iceman disponoval (kromě rychlosti na trati) nezaměnitelným šarmem, který lákal a rozesmíval davy, zatímco v případě Strolla je to smích přes slzy.

Dokonalým příkladem je loňská Velká cena Kataru, kdy Kanaďan inzultoval svého trenéra a následně dvěma holými větami odbil novináře s tím, že on se omlouvat nemusí, protože s trenérem jsou „kámoši“. Takový je prostě život s Lancem Strollem a každý novinář ví, jak těžké je dostat z kanadského závodníka nějaké rozsáhlé vyjádření.

„Někdy si říkám, jak jsem rád, že s ním už nedělám rozhovory,“ řekl Laurent Dupin, který pracuje pro francouzskou televizi CANAL+. „Ve skutečnosti, když se mu podaří dobrý výsledek a získá nějaké body, tak jen řekne: ‚Ano, ano‘, škrábe se za hlavou a ani se na vás nepodívá. Řekne jen: ‚Ano, ano, není to špatné.‘“

„Když vypadne v Q1 a nedaří se mu, tak jen řekne: ‚Nechápeme auto.‘ Nemyslím si, že existuje nějaká jeho odpověď, která by trvala déle než deset vteřin,“ dodal Dupin.

Můžeme to potvrdit. F1 TV totiž po každém dni dělá rozhovor s každým jezdcem a ten s Lancem Strollem je den co den nejkratší ze všech dvaceti. Jeho odpovědi přitom nedávají žádný smysl. Když dostane otázku, co očekává od nedělního závodu, odpoví něco na styl: „Ano, uvidíme.“ Zkrátka se nic nedozvíte a rozhovor se nedá zpracovat, protože „odpověď“ často nenavazuje na otázku.

Jaký je však Lance Stroll v soukromí? Nezdá se, že by měl v padoku nějakou spřízněnou duši. Kamarádství Maxe Verstappena s Landem Norrisem je například vyhlášeno, podobně Charlese Leclerca s Pierrem Gaslym. Najdeme více příkladů a podle Dupina má na roštu přítele také Stroll.

„V padoku se velmi kamarádí s Estebanem Oconem. Když si spolu povídají před prohlídkou jezdců v neděli, tak to je jedinkrát, když ho během víkendu vidíte se smát. Zbytek času se však výraz v jeho tváři příliš nemění a když musí mluvit se sponzory, tak je jeho nadšení téměř na bodě mrazu,“ řekl Dupin.

Související zprávy

Diskuze